Despre noi

Oana Dorneanu – Consilier psihologic în Art Terapie Phronetik si Psihoterapeut Analist Jungian.

 •  Formare acreditată în Psihoterapie Analitică Jungiană – Asociația ARPA, București (2016 – prezent)
 • Formare acreditată in Art Terapie Phronetik, Formatori de la Institutul de Art Terapie din Viena, formare organizată de Asociatia Română de Art Terapie Expresivă (2013 -2015)
 • Formare Practică în Art Terapie – Spitalul Saint Anne Paris, formare organizată în cadrul Centrului de Studii Expresive de Universitatea Paris Descartes (2011 -2012)
 • Universitatea de Psihologie Bucuresti (2008 -2011)

Am absolvit facultatea de psihologie la Universitatea București iar apoi m-am îndreptat spre studiul Art Terapiei deoarece arta m-a fascinat mereu si am găsit în ea o formă extraordinară de explorare interioară și de exprimare a mișcărilor sufletești, câteodată imposibil de redat prin cuvinte.

Am urmat o primă formare practică în Art Terapie la Spitalul de Psihiatrie din Paris, Saint Anne, formare condusă de Universitatea Paris René Descartes care îngloba toate  tipurile de art terapie (arte vizuale, teatru, muzică, modelaj, dans, scris).

În Spitalul Saint Anne am descoperit arta brută și Muzeul Artei Outsider, primul de acest fel din Europa, deschis în 1950, unde am putut vedea opere realizate de pacienții spitalului precum si evoluția acestora și impactul art terapiei în dezvoltarea lor.

Am completat studiile cu formarea in Art Terapie, metoda Phronetik@, oferită de Institutul de Art Terapie din Viena și organizată în București de asociația A.R.T.E sub conducerea lui Mihai Albu, formare recunoscută de Colegiul Psihologilor din România. Această formare s-a întins pe 2 ani și a inclus elemente de  psihopatologie și concepte din terapiile psihodinamice, cu precădere din cea jungiană, precum și numeroase ore de practică sub supervizare și de dezvoltare personală prin art terapie.

Pasionată de arta outsider am deschis o Galerie de artă destinată preponderent acestui tip de artă, unde am organizat în perioada 2013 – 2016 expoziții de artă outsider, artă brută și artă contemporană.

Am continuat aprofundarea notiunilor cu formarea de psihoterapie jungiana si in prezent lucrez cu copii si adulți in cabinet privat oferind ședințe individuale sau ateliere de grup tematice.

lore cv

Loredana Larionescu – Psiholog, Psihoterapeut Experiental , specializat in Dans Terapie, membră a Asociaţiei Române de Psihoterapie prin Dans şi Mişcare

 • Master Psihoterapie Experientiala in cadrul Universitatii de Psihologie Bucuresti (2016 –2018)
 • Formare in Dans Terapie (2015 -2017)
 • Universitatea de Psihologie Paris (2015 -2018)

Aveam 17 ani și eram la primul meu curs de dans. Profesoara arată o mișcare și mă întreabă dacă am vazut. Raspund „da”, dar ea mă contrazice: „Nu cred. Nu priveai ca să vezi. Reprodu mișcarea!” – într-adevăr, nu am putut. Avusese dreptate că nu „priveam ca să văd”, dar ce înseamnă să „vezi” cu adevărat mișcarea? În ce constă acea privire specială? Întrebarea mi-a rămas prezentă până în ziua de azi, transformându-se într-o pasiune pentru a vedea tot mai mult și tot mai profund mișcarea oamenilor. De puțini ani am aflat că există o disciplină care se ocupă chiar cu asta, și că are meritul de a servi la ceea ce se numește „terapie”, „psihoterapie” sau, mai simplu „vindecare”. Un cuvânt mare – la fel de mare și divers ca fiecare persoană…

În formarea mea a urmat apoi perioada artelor marțiale – Aikido și Tai Chi cu cel mai în vârstă maestru din România. Acolo am învățat despre dialogul corpurilor: ascultarea mișcării celuilalt, transmiterea mișcării intenționate către partener, bucuria comunicării prin mișcare, despre lucrul în echipă, încredere, plăcerea jocului, bucuria vitezei de reacție, firescul folosirii energiei și echilibrarea emoțiilor prin activarea corpului.

Tangoul argentinian și contact improvization-ul contemporan au fost urmări firești ale Aikido și Tai Chi. Ele sunt astăzi practica mea corporală curentă, cu care îmi întrețin aptitudinile de comunicare și îmi aprofundez cunoașterea propriului corp-minte.

Povestea continuă, precum spuneam, cu faptul că am avut bucuria să mă întâlnesc cu dans-terapia și să fac parte din prima generație formată în materie în România. Îmi amintesc de atelierul introductiv, când, având rolul terapeutului la un exercițiu, am simțit o înțepătură în călcâi – la care partenera mea de exercițiu îmi spune că exact asta simțea ea. Era prima senzație pe care o încercam care nu era a mea – „contratransfer somatic” am aflat că se numește, și a fost pentru mine dovada vie a eficienței dans-terapiei, pentru că am trăit „pe pielea mea”, în acțiune, unul din mecanismele prin care metoda funcționează. Absolvind formarea, am devenit și mai convinsă, și mai ales dornică să împărtășesc cu lumea beneficiile ei.


.

Pentru a fi în contact cu ultimele evenimente urmăriți Pagina noastră de Facebook –


Au scris despre activitatea noastra :


Revista Taifasuri, Interviu despre art terapie, 25 februarie 2021

Consilierul în art terapie Oana Dorneanu ne explică pe larg ce implică art terapia și cum o putem practica ca să beneficiem la maximum de efectele acesteia.

Citiți articolul aici.

Citește articolul aici

Interviu realizat de Simona Soare Ghisea si Florica Pintea pentru revista Taifasuri. 25 Februarie 2021


Psihoterapeut Oana Dorneanu a răspuns la întrebările referitoare la Efectele Pandemiei asupra relației de cuplu

Articol Efectele Pandemiei asupra relației de cuplu

 Care sunt principalele provocări trăite de cupluri în această periodă, dar și cum vor arăta relațiile de dragoste după sfârșitul pandemiei, aflați de la psihoterapeutul Oana Dorneanu (www.arterapie.com).
„Prea mult timp petrecut împreună reduce libidoul”
 • Ce schimbări au apărut în relațiile de dragoste în perioada pandemiei?
 • Fiecare cuplu a trăit diferit pandemia, perioadă care încă nu s-a încheiat și care reprezintă în continuare un factor de stres. În cuplurile în care diferența dintre rolurile casnice atribuite partenerilor era mare, acest aspect s-a accentuat. Femeia are acum mai multe responsabilități și simte deseori o frustrare legată de diferența de roluri în cuplu. Potrivit unui studiu internațional, numărul femeilor pe umerii cărora se află cea mai mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%. În plus, pierderea surselor de venit și dificultățile economice pot determina emoții de stres economic și conflicte în cuplu. Carantina poate induce scăderea sentimentului de libertate și a intimității, determinând o creștere a stresului. Îngrijorător este că numărul de situații de violență conjugală a crescut, acesta fiind un subiect sensibil, extrem de prezent în societatea noastră, marcată de sexism și conservatorism. A existat inițial o dorință crescută de intimitate, dar această perioadă a fost de regulă urmată de distanțare. Stresul constant și prea mult timp petrecut împreună în același spațiu sunt factori care reduc libidoul și fac partenerii să se distanțeze. În cazul cuplurilor în formare, perioada de curtare a fost afectată de restricțiile impuse de pandemie, iar timpul petrecut fizic împreună s-a redus drastic, ducând la frustrare. Unii parteneri au luat decizia de a trăi carantina în doi, ceea ce a dus la o evoluție accelerată a relației sau la eșecul acesteia pentru cei nepregătiți pentru viața la comun.
 • Cum va arăta viața de cuplu după terminarea pandemiei?Pandemia de COVID-19 are efecte psihologice profunde și este asociată cu anxietatea, depresia, stresul, insomnia, incertitudinea și frica de îmbolnăvire. Aceste aspecte pot rămâne chiar și după încheierea pandemiei. Perioadele dificile, de criză, pot aduce în prim-plan traume interioare nevindecate, care își găsesc remediul în spațiul psihoterapeutic. Membrii cuplului sunt afectați de stres, iar bolile psihice duc la conflicte și probleme în cuplu. Psihoterapia oferă spațiul în care toate problemele întâmpinate pot fi ascultate, discutate și rezolvate în timp. Însoțirea celor aflați în suferință se face prin ascultare, prin empatie și prin bunătate. În funcție de gravitatea problemei, procesul psihoterapeutic poate fi de scurtă durată sau de lungă durată. În cadrul psihoterapeutic, experiențele traumatice sunt rescrise în interiorul nostru, pentru a putea trăi o viață armonioasă și plină de sens.
 • de Simona Soare Ghișea
  CITAT
  „Pandemia a pus presiune pe relație, cuplurile solide s-au apropiat mai mult, iar cele șubrede s-au destrămat”

Cititi articolul integral aici Efectele pandemiei asupra relației de cuplu – Entuziart – Art Terapie (arterapie.com)


Mulțumim Iulia Mărginean și Valentin Stan de la Prima Tv pentru interesul acordat art terapiei şi mulțumim Daniela şi Cristina pentru participare ca voluntari. Montajul poate fi urmărit aici :Despre terapia prin artă și cum a ajuns medicina să ceară și ajutor din partea desenului, picturii, dansului și a oricărei alte forme de artă, ne povestesc două pasionate ale artei, psihoterapiei și ale frumosului care face bine. Loredana Larionescu și Oana Dorneanu. „

„Actul artistic, în toate formele sale, nu e doar frumos și relaxant, dar și un instrument de vindecare a minții și chiar a trupului. Vă miră? Nu e o descoperire nouă, însă, sau este doar pentru noi europenii, occidentalii. Culturile tradiționale au avut și păstrează încă această valoare profundă a oricărei manifestări artistice, în vreme ce omului modern i-au trebuit mult timp, destule minți luminate și vreo două războaie mondiale ca să se apropie de acest domeniu. Medicina și psihologia modernă au aflat marele secret cum că interiorul nostru adânc comunică mai ușor prin acte creatoare, artistice, abia pe la jumătatea secolului XX. …….”

Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-care-face-bine-o-incursiune-in-art-terapie-si-terapia-prin-dans/Mulțumim TVR 1 pentru interesul acordat art terapiei.  Interviu acordat de Oana Dorneanu in data de 18.08.2018  Îl puteți viziona aici (minutul 13:05 – 16:00)Mulțumim TVR 1 pentru interesul acordat. Loredana Larionescu ne vorbește în emisiunea Vreau să fiu sănătos de la TVR1 despre efectele meteo dependenței și cum putem să combatem stările melancolice datorate vremii proaste. (15.09.2018)

Il puteți viziona aici (Minutul 26:35 – 30:00)Arta care face bine. O incursiune în art terapie și terapia prin dans 

Interviu cu Oana Dorneanu, consilier in art terapie si Loredana Larionescu, dans terapeut. (Un articol de Cristina Enescu pentru Ziarul Metropolis, 28 Mai 2017)

”La cel mai adânc nivel, procesul creativ şi procesul de vindecare vin din aceeaşi sursă. Când eşti artist, eşti şi un vindecător”. (Rachel Naomi Remen, medic)

Dacă v-am stârnit curiozitatea, găsiți aici câteva documentări științifice legat de efectele terapiilor prin artă:Creativitatea este o parte importanta din noi toti dar nu toti o exploram in aceeasi masura.
Atelierul pe care il propunem ne ajuta sa ne descoperim prin intermediul creativitatii, culorilor si al dansului, intr-un mod sensibil, inspirat si adaptat la fiecare dintre noi.

Eveniment : INDIVIDUALITATE VS GRUP / Descoperire de sine prin arta , Sâmbătă, 3 Decembrie 

Sâmbătă, 3 Decembrie, am explorat mișcarea liberă conștientă, puterea culorilor, individualitatea vs comunitate, rolul meu în grup și dinamica culorilor în grup.

cover-event-facebook eveniment3dedcembrie

Voluntariat – art terapie la centru de plasament , Joi 24 noiembrie 

Tema: Felicitare de Crăciun

Facilitatori:  Oana Dorneanu- psiholog, consilier in art terapie & Miri Ghiță – psiholog, vountar în art terapie

Copii au fost invitați să facă o felicitare de crăciun. Am ales pentru ei forme ușoare de trasat și de colorat. Copii s-au bucurat să construiască cu mâinile lor o felicitare.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 


Voluntariat – art terapie la centru de plasament 

Tema: Scrisoare pentru Moș Crăciun

Facilitatori:  Oana Dorneanu- psiholog, consilier in art terapie & Miri Ghiță – psiholog vountar în art terapie

Copii au fost invitați să facă o felicitare de crăciun în care să scrie ce își doresc de la Moș crăciun.

15034297_1270904109626941_1017713713_o 15060231_1270904159626936_1588774831_o 15064954_1270903979626954_1511603638_o 15102261_1270904076293611_1571389184_o


Eveniment : Cunoaste-te prin arta , Sambata 5 noiembrie.

Voluntariat – art terapie la centru de plasament 

Facilitatori:  Oana Dorneanu- psiholog, consilier in art terapie & Miri Ghiță -psiholog vountar în art terapie

Tema: Culoarea mea preferata

Copii au fost invitați să aleagă culoarea preferată și să deseneze ce vor cu ea iar apoi să aleagă culoarea care nu le place și să facă cu ea un desen.  La final am povestit despre ce a desenat fiecare.

20160528_104456 20160514_113326 20160707_123750

 


Voluntariat – art terapie la centru de plasament , Sambata 1 Octombrie

Tema: Locul meu preferat / Casuta mea

Tema din acest weekend a fost căsuța mea, cum mi-ar plăcea să arate, unde este, din ce material e construită.

20160707_123820 20160521_111709 20160521_111752 20160701_120355

Mi-a plăcut  mult să desenez/pictez și am apreciat și că ne-au pus foarte multe și variate obiecte pe care să le folosim.

N

Imi place sa pictez si am fost curios cum e folosita pictura in scop terapeutic. Pe mine ma relaxeaza, ma incarca si ma ajuta sa ma concentrez, e micul meu moment de meditatie intr-un program incarcat. Mi-a placut tema propusa, m-am regasit in ea si rezultatul a fost surprinzator.

Alin P.