Ateliere pentru Copii
Copiii au rareori limbajul si dezvoltarea cognitiva necesare procesarii si redarii experientelor lor numai prin intermediul cuvintelor, astfel incat ei isi completeaza comunicarile in mod spontan cu ajutorul formelor simbolice de expresie si comunicare, cum ar fi joaca, metaforele si o varietate de imagini vizuale, auditive si kinestezice.
Tehnicile de art-terapie ofera copiilor oportunitatea de a explora si exprima, prin intermediul materialelor specifice creatiei artistice, dificultatile in legatura cu diversele trairi sau relatii personale, dificultati ce ar putea fi greu de exprimat in cuvinte. Atmosfera relaxata îl indeamna pe copil sa se exprime liber oferindu-i posibilitatea de a se descarca, de a dezvalui trairi care, in alte conditii, par a fi inacceptabile. Desenul si pictura sunt utilizate pentru a ajuta copilul sa devina constient de sine, de existenta sa in lume.
Desenele pot fi folosite in moduri variate, cu scopuri multiple si la diferite nivele. Prin intermediul picturii (inclusiv cea cu degetele) copilul isi exprima cu usurinta emotiile. Simplul act de a desena fara interventie exterioara reprezinta o puternica exprimare a sinelui care ajuta stabilirea identitatii persoanei si este o cale de exprimare a sentimentelor. Desenul le ofera de asemenea, posibilitate de a a avea succes, invatand sa aiba incredere in propriile forte, copilul se dezvolta.
Modelajul ofera atat experiente kinestezice, cat si tactile. Flexibilitatea si maleabilitatea lutului se potrivesc unei varietati de nevoi. El pare sa sparga adesea blocajele copilului, putand fi utilizat cu succes si de cei care au mari dificultati in exprimarea sentimentelor.
Copiii “suparati” pot simti un sentiment al controlului si stapanirii de sine, prin intermediul lutului. Copilul agresiv poate folosi lutul pentru a-l lovi si sfarama. Se utilizeaza de asemenea si plastilina. Lutul si plastelina au si un efect benefic in sensul relaxarii mainilor, in urma realizarii unor exercitii specifice. Modelajul este una dintre activitatile preferate de copii.
Colajul ajuta la eliberarea imaginatiei si poate fi utilizat ca exprimare senzoriala si emotionala, folosind diverse exercitii. Ajuta foarte mult si in ceea ce priveste imbunatatirea motricitatii fine. Povestile si confectionarea de masti au rolul de a-l ajuta pe copil sa asimileze experientele traite si realitatea in general. Copilul invata sa dea sens lumii din afara lui dar si sa-si structureze gandurile.