Despre Art Terapie

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este poza12-1024x583.jpg

  • Art Terapia adopta ideea ca arta este un mijloc de comunicare simbolic si exprima personalitatea, emotiile si alte aspecte ale experientei umane. – Cathy Malchiodi

  • Art-terapia Phronetik® ne arata un drum pe care individul nu se mai confrunta cu sine ci se compune cu sine, se regaseste si traieste in aici şi acum, dand expresie propriei sale fiinte si realizandu-si propria natura.”

Putem incepe un proces art terapeutic cand ne dorim:

  • sa ne cunoastem mai bine
  • sa ne exploram creativitatea
  • sa ne deblocam creativitatea
  • sa exploram relatiile cu ceilalti
  • sa ne simtim mai bine
  • sa amelioram starea psihica
  • sa exploram si gestionam emotii dificile
  • sa procesam niste evenimente traumatice
  • sa gasim resurse interioare pentru a face fata situatiei in care ne aflam
  • sa gasim motivatia si energia pentru a face o schimbare pozitiva
  • sa intelegem cine suntem si ce ne dorim

Cine poate oferi sedinte de art terapie ?

Pentru a oferi sedinte de art terapie, trebuie sa fi urmat studii de psihologie si sa fi facut o specializare in art terapie intr-o scoala de art terapie ce presupune numeroase ore de teorie si de dezvoltare personala.

In Bucuresti, asociatia A.R.T.E organizeaza o formare in art terapie de 4 ani cu formatori de la Institutul de Art Terapie din Viena.

Cum decurge o sedinta de art terapie ?

La inceput, cu ajutorul art-terapeutului, vei alege o tema pe care sa lucrezi in acea sesiune. Tema este aleasa in functie de starea pe care o ai la acel moment si in functie de ce te preocupa. Daca nu iti vine nici o tema in minte, se poate lucra si fara tema.

Apoi iti vei alege materialele preferate (foaie alba sau colorata, creioane colorate, tuburi de acrilice sau tempera, creta, pastel, carbune sau acuarela) si astfel va incepe procesul creativ.

Art-terapeutul asista, in tacere.  Rareori, in momente cheie, poate sa intervina dar fara a manipula procesul terapeutic. Atunci cand consideri ca ai terminat, putem vorbi despre lucrare punand accent pe starea care ti-a oferit-o aceasta oportunitate de a lucra cu materialele artistice, pe insight-ul care s-a produs (daca e cazul) si ce simti cand privesti lucrarea facuta.

Si in aceasta faza, art-terapeutul este atent sa insoteasca, sa sustina si sa incurajeze clientul in a-si descoperi propriile semnificatii si in a-si accesa propriile resurse.

Acesta e un exemplu de modalitate de lucru. Desigur ca pot fi sedinte in care clientul trece direct la masa de lucru sau nu doreste sa vorbeasca dupa realizarea produsului. Orice cale alege, este calea sa, modul sau de a fi si de a se misca in lume si este acceptat asa cum este.

Confidentialitatea a ceea ce se spune in cabinet este fundamentala.

Diferenta dintre o sedinta de art terapie si o sedinta de terapie clasica (verbala) este ca in art terapie exista trei elemente importante Tu, Terapeutul si Lucrarea, accentul punandu-se pe opera realizata si nu pe dialogul dintre terapeut si client desi si acesta este foarte important.

Scopul nu este ca lucrarea realizata sa fie frumoasa sau sa fie clara in ce reprezinta, deci nu e nevoie sa ai talent la desen pentru a participa la sedinte de art terapie, ci ca prin desen, folosind imaginatia si metafora sa aducem perspective noi pentru a rezolva situatiile cu care ne confruntam.

Ce putem obtine prin sedinte individuale de art terapie ?

Art Terapia porneste de la ideea ca sufletul vorbeste prin imagini si ca de multe ori ne este mai usor sa exprimam emotiile prin culori, forme abstracte decat prin cuvinte. De asemenea prin creatie gasim alinare emotionala la situatiile conflictuale cu care ne confruntam.

Procesul art terapeutic este un mod de explorare interioara care ne permite sa intelegem de ce reactionam in anumite moduri si astfel duce la o dezvoltare personala.

  • Art Terapia este o profesie din domeniul sanatatii mentale in care clientii, insotiti de un art terapeut, utilizand materiale artistice, prin procesul de creatie si prin produsul final isi exploreaza sentimentele, reconciliaza conflictele emotionale, dezvolta constiinta de sine, gestioneaza comportamentul si dependentele, dezvolta abilitati sociale, gaseste persepective noi de a privi realitatea, reduce anxietatea si creste stima de sine. – American Art Therapy Association

  • Art Terapeutii sunt specializati intr-o forma de arta aleasa. Ea poate fi : pictura, desen, modelaj sau muzica, teatru, dans, scris. In Romania, in prezent asociatia A.R.T.E organizeaza formari de art terapie prin pictura si dans.

Mic istoric despre art terapie

La sfarsitul anilor ’40, simultan in Anglia si in S.U.A., Adrian Hill, artist si Margaret Naumberg, psiholog, au folosit expresia “art terapie” pentru a-si descrie munca. Daca Adrian Hill a descoperit beneficiile art terapiei experimentand direct prin desen si pictura in timp ce se refacea dupa o tuberculoza, Margaret Naumberg, in practica sa, a vazut imaginile create drept o forma de comunicare simbolica intre pacient si terapeut.

Cei doi pionieri ai art terapiei, cel mai probabil datorita diferentelor de formare anterioara precum si a modului in care au descoperit virtutiile terapeutice ale art terapiei, aveau perspective diferite: Hill promova arta ca si terapie in timp ce Naumberg vorbea despre folosirea artei in terapie.

Cei doi considerau ca valoarea art terapiei consta in “absorbirea completa a mintii (si a degetelor) ce permite eliberarea energiei creatoare, deseori inhibata in pacient” (Adrian Hill) respectiv “eliberarea inconstientului prin mijloacele exprimarii artistice spontane” (Margaret Naumberg)

Aceste diferente initiale au generat dezvoltarea ulterioara a art terapiei in doua moduri de percepere si practica diferite : folosirea artei ca si terapie si (psiho)terapie prin arta. Prima perspectiva pune accent pe virtutiile vindecatoare ale artei in timp ce a doua promoveaza importanta relatiei terapeutice ce se formeaza intre terapeut, client si produsul artistic al celui din urma.

Aceste distinctii au condus la numeroase dezbateri in lumea art terapeutilor, privind locul si modul in care apare efectul terapeutic : datorita procesului creativ in sine, datorita relatiei terapeutice, sau, asa cum cei mai multi art terapeuti considera acum, datorita unei subtile si complexe relatii intre cele doua.

In art terapie, aceasta dinamica este numita deseori “relatie in triunghi”: client, produs si art terapeut.

In functie de necesitatile concrete, se poate pune un accent mai mare sau mai mic pe una dintre laturi, in cadrul aceleiasi sedinte sau pe parcursul procesului terapeutic.

Pentru orice intrebare, va stam la dispozitie. Puteti sa ne scrieti pe contact@arterapie.com

 

 

Mi-a plăcut  mult să desenez/pictez și am apreciat și că ne-au pus foarte multe și variate obiecte pe care să le folosim.

N

Imi place sa pictez si am fost curios cum e folosita pictura in scop terapeutic. Pe mine ma relaxeaza, ma incarca si ma ajuta sa ma concentrez, e micul meu moment de meditatie intr-un program incarcat. Mi-a placut tema propusa, m-am regasit in ea si rezultatul a fost surprinzator.

Alin P.