EXPOZIȚIE DE ARTĂ PSIHOPATOLOGICĂ, ARTĂ BRUTĂ

 

Stiați că există OKAPI ? 

Mamiferul OKAPI este o minune genetică ce pare ruptă dintr-un basm. Cu o apariție incredibilă în pădurile tropicale, care parcă, sfidează convențiile regnului animal, acesta îmbină grația unei girafe cu excentricitatea unei zebre, având blana strălucitoare în nuanțe de maro și alb. Prin raritatea și unicitatea sa genetică, okapi,  o anomalie aparentă,  ascunde o frumusețe și o diversitate ce merită să fie apreciată și celebrată. Autismul, dizabilitățile, toate aceste diferențe sunt ca nuanțele de pe blana unui okapi. Ele nu diminuează valoarea ființei, ci adaugă profunzime și complexitate portretului său.  În lumea noastră, fiecare okapi este o capodoperă vie, un testament al diversității și al forței spiritului uman.  Pentru a îi celebra pe acești copii, aceste minuni ale diversității, Asociația de Art Terapie Entuziart a reunit în această Expoziție de Artă Psihopatologică, intitulată OKAPI, desene și picturi realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani ce au participat la ședințe săptămânale de art-terapie prin pictură susținute de Asociația Entuziart la Școala Profesională Specială “Sf.Nicolae” din București, prin  art terapeut & psihoterapeut analist Oana Dorneanu, în perioada februarie 2022 – iunie 2023.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-1024x512.png

Lucrarea cu animalele OKAPI a fost realizată de P, un tânăr în vârstă de 18 ani, pasionat de desen. P are un diagnostic de autism atipic și deficit de atenție. El a participat la atelierele de art-terapie unde și-a putut exprima pasiunea pentru desen și a explorat subiectele sale preferate. 

         Lucrările au fost alese pentru expoziție cu mare atenție pentru starea psihologică a copiilor și impactul expunerii lor către public. 

Expoziția OKAPI a luat naștere în cadrul Proiectului Outsider Amnio Art, derulat de Asociația Entuziart și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și a fost expusă inițial în luna Iunie 2023 la  Mobius Gallery din București și ulterior în Timișoara și  în Lugoj în cadrul unor inițiative culturale. 

Proiectul Outsider Amnio Art derulat de Asociația Entuziart în perioada Martie- August 2023, pune in evidență potențialul creativ al neurodiversității deblocat prin metode de art-terapie, dans terapie și terapie amniotică.

Criticul de artă dl Marius Tita, doctor în artă a spus despre proiect. „Îmi place proiectul, îmi place inițiativa, o găsesc extrem de interesantă, dar mai mult decât atât, o găsesc extrem de utilă. De ce? Pentru că lucrează cu copiii care sunt dintr-o anumită zonă patologică dar s-ar putea să fie extrem de utilă inclusiv pentru noi. Vă garantez că arta face bine.[] Prin portretele sale, E. redă sufletul celor desenați printr-o sinceritate plină de umor. Pentru proiect, „okapi” este formula magică, esenţa şi filosofia exprimate într-un singur cuvânt. Nu ar fi de mirare ca acest nume, conturat de copiii participanţi la proiect şi de organizatori, să se impună, să facă o frumoasă carieră. Girafo-zebra de o stranie frumuseţe, a ieşit din jungla reală în care trăieşte şi calcă pe asfaltul urban pentru a ne vorbi despre copii ce se exprimă în limbajul artei, care îşi desenează emoţiile şi observaţiile speciale. Arta plastică intră în teren, devine factor activ în terapie, câştigăm cu toţii, nimeni nu rămâne în urmă şi nimeni nu este uitat. Iar lumea devine mai frumoasă şi mai colorată”.[..]  „

                                                                                        

Expoziția a fost invitată să facă parte în cadrul evenimentului dedicat artei psihopatologice „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” Arte vizuale 18 august 2023 – 3 septembrie 2023 ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Bolților, eveniment ce a reunit peste 200 de lucrări realizate de pacienți ai unor spitale psihiatrice şi care face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a artei psihopatologice coordonat de Dr. Valentin-Veron Toma, în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

Expoziția a călătorit în țară fiind prezentă la TIMIȘOARA, Capitală Culturală cu ocazia proiectului Speechless – Intervenții Non Verbale.

LUGOJ – TEATRUL MUNICIPAL TRAIAN GROZAVESCU – IULIE 2023 – vernisaj okapi.

În cadrul atelierului de ART TERAPIE , copiii au o libertate creativă, lucrând fără teme specifice, urmându-și propriile interese și curiozități. Prin intermediul artei, copiii cu deficiențe de intelect sau autism pot găsi o cale de expresie, descoperindu-și potențialul artistic și abilitățile creative. Această descoperire poate fi benefică pentru dezvoltarea lor emoțională, socială și cognitivă, oferindu-le o modalitate de a se exprima și de a-și dezvolta identitatea și încrederea în sine. Prin intermediul artei, acești copii au posibilitatea să-și descopere trăirile interioare, emoțiile complexe și sentimentele ascunse, creând astfel o punte între lumea lor interioară și cea exterioară. Copiii cu deficiențe de intelect pot avea puncte slabe, precum incapacitatea de gestionare a emoțiilor și lipsa încrederii în ei înșiși. Prin intermediul picturii și expunerii lucrărilor lor în expoziții, acești copii își conturează o identitate de sine și obțin o șansă la o  mai bună inserție socială și profesională. Art-terapia reprezintă un mediu  în care acești copii pot găsi expresia necesară pentru a-și exprima și explora emoțiile și gândurile, contribuind la dezvoltarea lor personală și psihologică.

May be an image of 1 person and text

Oana Dorneanu, cofondator al Asociatiei Entuziart, psihoterapeut jungian cu dublă specializare în art terapie a studiat arta brută și arta psihopatologică in cadrul formarii de Art Terapie derulate in Paris de „Centrul de Studiu al Emoțiilor”, Universitatea Paris Descartes, formare ce a avut loc la spitalul de psihiatrie Saint Anne din Paris, loc care găzduiește primul muzeu de artă psihopatologică din Europa.

May be a graphic of text

Cei mai mulți dintre acești copii cu nevoi speciale trăiesc, în prezent cu anxietate, ADHD, depresie, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament. Operele unice ale copiilor scot în evidență puterea art-terapiei de a transforma emoțiile și sentimentele de suferință interioară ale acestora în lucrări de artă pline de viață și culoare.

Art-terapia joacă un rol esențial în lucrul cu copiii cu dizabilități, oferindu-le un mijloc de comunicare și exprimare care poate depăși limitele verbale. Prin artă, acești copii își pot reda trăirile interioare, emoțiile complexe și trăirile ascunse, creând astfel o punte între lumea lor interioară și cea exterioară.

Expresivitatea lucrărilor de artă create de copiii cu cerințe educaționale speciale este extraordinară. Fiecare lucrare este o oglindire a sentimentelor și a trăirilor emoționale ale acestora, oferind o fereastră spre lumea interioară și imaginația micuților artiști.

Expoziția de artă oferă publicului ocazia de a vedea această expresivitate și de a înțelege mai bine cum își exprimă copiii speciali emoțiile și trăirile prin artă, descoperindu-le lucrările pline de creativitate și sensibilitate. Acești copii, acești okapi ai lumii noastre, ne învață despre răbdare, despre iubirea necondiționată și despre puterea de a vedea dincolo de ceea ce este evident. Ei ne arată ca fiecare suflet are un mod propriu de a se exprima, un ritm unic în care își trăiește viață. Autismul, dizabilitățile, toate aceste diferențe sunt ca nuanțele de pe blana unui okapi. Ele nu diminuează valoarea ființei, ci adaugă profunzime și complexitate portretului său. In lumea noastră, fiecare okapi este o capodoperă vie, un testament al diversității și al forței spiritului uman. Să-i celebrăm pe acești copii, să le oferim iubirea și acceptarea de care au nevoie. Să le îmbrățișăm diferențele, să ne bucuram de contribuția lor la simfonia vieții și să-i vedem pentru ceea ce sunt cu adevărat: minuni ale diversității, aducând cu ei un mozaic de frumusețe, reziliență și iubire.

Proiectul OUTSIDER AMNIO ART a fot derulat de Asociația Entuziart, în parteneriat cu Universitatea București și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția OKAPI este unică în peisajul bucureștean actual. Credem că ieșirea din spațiul instituțional a creațiilor de artă psihopatologică poate avea și în România, la fel ca în alte țări, consecințe pozitive. Printre acestea, menționăm o reducere a stigmatizării copilului cu dizabilități și o mai bună poziționare a psihopedagogiei din perspectiva opiniei publice. De asemenea, acest demers poate readuce în atenție importanța art-terapiei care a dispărut în ultima perioadă din educația specială. Expresia plastică în psihopatologie este situată la granița dintre artă și știință, adresându-se specialiștilor desigur, dar în foarte mare măsură și publicului larg. Acest eveniment setează premisele pentru oportunitatea de a aduce expresia plastică din spațiul izolat al școlilor speciale în spațiul public. Această expoziție poate fi o ocazia de a rediscuta despre importanța art-terapiei în redresarea problemelor mintale și pentru a vedea dincolo de patologia pacientului, frumusețea interioară și talentul artistic ce poate coabita cu o tulburare psihică. După cum vom putea observa cu ocazia acestei expoziții, mulți copii cu autism au un talent artistic deosebit și vizualizarea lucrărilor realizate de ei poate duce la o destigmatizare a condiției autismului și asocierea acestei condiții cu abilități extraordinare în domeniul artistic, acest lucru având un impact pozitiv la nivel de comunitate. Mai mult, expoziția poate fi o inspirație și pentru alți creatori cu diagnostice psihiatrice, Asociația Entuziart urmărind să promoveze beneficiile art-terapiei și să popularizeze conceptul de artă outsider, oferind ocazia multor artiști autodidacți de a-și putea expune lucrările

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art-terapie, dans-terapie, psihoterapie și activități creative, cu scopuri terapeutice. Detalii despre asociație și despre proiect: https://arterapie.com/outsider-amnio-art/ și pe pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/