MIND MOVING TM

PROIECTUL „MindMoving TM ” – desfășurat în Timișoara în perioada 1-30 noiembrie 2023


    Asociația Entuziart, alături de partenerii săi, lansează o nouă serie de activități inovatoare dedicate terapiilor corporale și expresiv-creative, pentru persoane cu nevoi speciale din zona Banatului, în perioada 1-30 noiembrie 2023.

     Proiectul aduce în Timișoara ateliere de art terapie, dans terapie, fotografie terapeutică, proiecții de scurt metraje de film și prezentări de filme panoramice în casca de realitate virtuală, în instituțiile partenere: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul de Psihiatrie și Penitenciarul Jebel și centrele de plasament – DGASPC Timiș. 


PROIECTUL „MindMoving TM ” desfășurat în Timișoara și finanțat de către Centrul de Proiecte Timișoara prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență.. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Centrului de Proiecte Timișiara, puteți accesa https://centruldeproiecte.ro/.

    „Mind-moving a luat naștere din dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan și concentrează experiența din toate proiectele anterioare desfășurate de AsociațiaEntuziart în parteneriat cu Indie Box. 

 Mind Moving este despre corpuri și limite, teritorii necunoscute și preconcepții, sănătate mintală. “ Alexandra Bălășoiu, IndieBox.

    Acest proiect este o continuare naturală a Proiectului MIND MOVING TM, inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL și desfășurat în București în 2023, cu  parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

     Proiectul a pornit din convingerea mai multor terapeuți că arta sub orice formă -pictură, dans fotografie etc., chiar poate „mișca” nu doar corpul, ci mai ales mintea și cu precădere sufletul, care se deshide și își arată frumusețea ascunsă, prin intermediul artei, iar persoanele beneficiare își pot regăsi bucuria de a trăi și pot descoperi speranța unui nou început -al unei vieți trăite în armonie cu sine și cu ceilalți.

         Proiectul este implementat prin participarea colegelor art terapeute și dans terapeute din Timișoara: Cristina Bratu, Anca Lupulescu si Ana Cristina Lucaci și prin colaborarea cu Indie Box, Ema Alexandrescu-Lumenesc și Konrad Mihat-coVR.

Atelierele de art-terapie, dans-terapie și foto-terapie, ateliere de optimizare profesională și prevenția burnout-ului

    Prin activități de art-terapie, dans-terapie, foto-terapie adaptate persoanelor cu nevoi speciale, participanții vor descoperi noi moduri constructive de a-și asculta corpul și de a-și face corpul să îi asculte, de a-și exprima emoțiile și de a lucra cu acestea, pentru sănătatea emoțională și relațională. Toate formele de art-terapie au este câte un mod unic de reconectare cu sufletul, prin care sufletul se exprimă prin corp și corpul exprimă stările sufletești interioare. 

  Atelierul de art-terapie este facilitat de un psihoterapeut care ajută participanții să se deschidă, să se cunoască mai bine, lucru care poate contribui la vindecare. Scopul terapiei prin artă este de a utiliza procesul creativ pentru a ajuta oamenii să exploreze auto-exprimarea și, făcând acest lucru, să găsească noi modalități de a obține o perspectivă personală și de a dezvolta noi abilități creative. Sesiunile de art-terapie vor combina diverse tehnici (ex. desen liber, modelaj, colaj, etc), îndeosebi din domeniul artelor vizuale plastice.

   Art-terapia, conform definiției preluate pe pagina Asociației Române de Terapii Expresive (http://expresive.ro/ce-este-art-terapia-2/ ) este acel tip de psihoterapie în care clienții, insotiți de un art terapeut, utilizând materiale artistice, prin procesul de creație și prin produsul final, își explorează sentimentele, reconciliază conflictele emoționale, dezvoltă conștiința de sine, gestionează comportamentul și dependențele, dezvoltă abilități sociale, găsesc perspective noi de a privi realitatea, reduc anxietatea și cresc stima de sine.

  În urma feedback-urilor adunate în cursul proiectelor anterioare derulate începând din 2021 la Spitalulele Voila –  Câmpina și Bălăceanca, am remarcat nevoia pacienților de a se exprima, la finalul sesiunilor de dans, mai degrabă grafic decât prin cuvânt. Astfel am decis să cooptăm în echipă un psihoterapeut specializat în art-terapie, care să ofere pacienților ocazia de a dedica sesiuni integrale de terapie (și nu numai cele câteva minute de feedback de după dans), exteriorizării prin mijloace vizuale.

  Dans-terapia este „procesul relațional în care unul sau mai mulți clienți și terapeuți interacționează creativ folosind mișcarea și dansul pentru a asista integrarea aspectelor emoționale, cognitive, psihice, sociale și spirituale ale Sinelui”. Caracterul inovator al acestei abordări, spre deosebire de psihoterapia pur verbală, constă în aceea că nu necesită abilități cognitive sau lingvistice crescute din partea clientului/pacientului și ca atare are potențialul de a
ocoli eventualele bariere sociale sau culturale. PDM este eficientă, potrivit studiilor, grație capacității de a accesa conținuturi inconștiente – gânduri, emoții, imagini, greu de atins pe cale
verbală. Factorul terapeutic principal din PDM este integrarea minte-corp, prin reflecția asupra materialului rezultat din mișcare, care poate să fie sau să nu fie congruent cu gândurile și sentimentele explicite ale persoanei.

  Dans terapeutul Loredana Larionescu, în colaborare cu performerii din echipă, vor susține atelierele de dans terapie, obiectivul principal al acestora fiind creșterea mobilității și ritmicității și recâștigarea bucuriei vieții (ameliorarea sau după caz prevenția simptomelor depresive), precum și consolidarea rețelelor de sprijin ale pacienților, pentru a preveni pe cât posibil recăderile. Metodele alese, prin prisma faptului că trec de cuvânt și lucrează la nivel
profund cu corpul, cu emoțiile și senzațiile, pot contribui la comunicarea și apropierea autentică dintre pacienți, personalul medical și restul comunității.

  O primă etapă în atelierele propuse va consta în a ajuta persoanele afectate să își identifice scopurile personale, disponibilitatea individuală pentru schimbare și punctele forte, cu obiectivul de a reda speranța persoanelor care au experimentat destabilizări ale stimei de sine din cauza suferinței lor: „este vorba despre acea speranță care înseamnă a învăța să accepți realitatea propriei afecțiuni și limitările existente, și a merge mai departe din cel punct”.

  La fel de importantă va fi crearea alianței terapeutice joacă, cu rol crucial în angajarea pacientului în propria sa planificare de îngrijire. Este esențial ca pacientul să simtă că se poate baza pe înțelegerea și încrederea terapeutului, cu atât mai mult cu cât majoritatea persoanelor cu boli cronice de sănătate mentală își pierd relațiile apropiate și stabile pe durata bolii.

  Pornind de la scopurile, nevoile și abilitățile participanților, vom folosi diverse tehnici din dans-terapie, bazată pe formarea și pe experiența anterioară a facilitatoarelor în dans contemporan și alte practici somatice. Atelierele vor integra tehnici multi-modale,participanții fiind invitați să se exprime prin intermediul mișcării,prin crearea de ritmuri sau dansuri, prin desen sau pictură, dar și prin cuvinte. De exemplu, se poate crea o succesiune de tipul: dans pe muzică ritmată, joacă și ritm cu diverse instrumente muzicale, desen în culori care să ilustreze dansul, discuție.

  Esențial în aceste metode este faptul că oferă șansa de a pune în act, în aici-și-acum, potențialul creativ, vindecător, al oamenilor, care este adesea restricționat în viața cotidiană. Abordarea holistică minte-corp, și deci trecerea prin tehnici multi-modale, împreună cu alianța terapeutică și invitația lansată dintr-o zonă de respect profund față de capacitatea de auto-determinare a participanților – toate acestea contribuie la o eficacitate sporită a intervenției, prin
construirea unui cadru sigur în care participanții pot trăi și aduce în concret părți neexplorate sau nevalorizate, cu efect vindecător, primind în același timp speranță, validare și conectare la ceilalți. Există, în acest sens, numeroase cercetări care atestă atât impactul terapeutic și educativ pozitiv pe care îl au abordarea minte-corp și lucrul în grup, într-un cadru sigur.

  Fotografia terapeutică . Chiar mai nouă în România decât abordările de mai sus, foto-terapia
 https://phototherapy-centre.com/romanian/ ne-a fost sugerată de chiar de interacțiunea cu pacienții dintr-un proiect trecut.

  Responsabilul foto-video a fost asaltat, în timp ce fotografia pentru documentarea proiectului, de pacienți care doreau să încerce aparatul de fotografiat. Astfel s-a născut ideea de a reveni în spital cu un aparat adaptat și o imprimantă portabilă, pe care să le punem la dispoziția pacienților împreună cu ghidajul adecvat. Aceștia vor învăța să folosească dispozitivele și vor fi stimulați ca, făcând fotografii, să-și exerseze contactul cu realitatea înconjurătoare, precum și cu schema corporală proprie și a colegilor internați, creându-și astfel și amintiri plăcute, nu numai dureroase, din perioada spitalizării.

  Facilitatoare va fi Ema Alexandrescu, psiholog cu formare înfotografie terapeutică, fondator al proiectului Lumenesc (https://www.facebook.com/Lumenesc/about)

 Atelierele de optimizare profesională și prevenția burnout-ului prin dans și mișcare pentru personalul medical.

  În urma feedback-ului primit în colaborarea anterioara cu cadrele medicale din spitale de psihiatrie cu care am colaborat în proiecte anterioare, a reieșit nevoia personalului de a se relaxa, de a ieși din rutina cotidiană. Astfel s-a născut atelierul practic de optimizare profesională, care-și propune crearea unui cadru sigur, conținător și non-judicativ pentru a privi din unghiuri noi relația de îngrijire și poate chiar unele situații dificile cu care se confruntă cadrele medicale, folosind mijloacele creativ-expresive și sprijinul întregului grup. Facilitatorul nu își propune să predea noțiuni teoretice, nici să dea sfaturi, ci să susțină un context hrănitor pentru descărcare, exprimare deschisă, schimb de idei și generare de soluții noi, totul apelând la resursele corpului.

  O experiență corporală, interactivă, bazată pe principiile generale ale terapiei prin dans și mișcare (constientizare corporala, conștientizarea spatialitatii, oglindire, reflectie grafica), își
propune să ofere echipei instituției dvs. un spațiu adecvat pentru a pune întrebările ce se ivesc în relațiile interumane cu pacienții.

  Vom reflecta în corp și minte asupra muncii noastre, inclusiv asupra unor cazuri concrete de interacțiuni cu anumiți pacienți, vom identifica provocări, resurse si solutii. Ne vom mișca liber, vom crea și vom împărtăși în deplină confidentialitate. Prima sesiune va fi despre nevoile generale ale fiecăruia în grup, în acest moment. Apoi, în funcție de aceste nevoi, vom lucra ulterior pe baza unor întrebări profesionale concrete cu care fiecare participant va veni în fiecare
intalnire. Întrebările vor fi procesate în grup, prin tehnici expresiv-creative, într-un spațiu sigur, ludic, non-judicative, în care sa ne scuturăm de stres, sa ne spunem of-ul și să ne conectăm cu
resursele noastre ca indivizi si ca grup.

Prezentarea unor producții artistice – performance-uri / filme de dans în format clasic și în casca de realitate virtuală

  1.Ship of fools. Film de dans / performance, prezentat prin amabilitatea partenerului
nostru Indie Box. În funcție de spațiul disponibil și condițiile tehnice, putem prezenta această producție sub formă de performance live sau de proiecție de film de dans.

  Patru dansatori călătoresc printr-o multitudine de spații, într-o ”barcă” empatică, care le permite întâlnirea unor lumi interioare complexe cu răbdare și înțelegere, lăsând deoparte așteptările și stereotipurile. Aceștia îmbrățișează diversitatea posibilităților de a fi, găsind în mișcare modalități poetice și creative de a întâlni necunoscutul și de a face pace cu absurditatea înconjurătoare. Dansul devine o metodă de a supraviețui sufletește și de a te scufunda în
propriile adâncimi, o modalitate de reconciliere cu natura noastră haotică.

> Durata: 20 minute
> Concept și interpretare: Virginia Negru, Alexandra Bălășoiu, Denis
> Bolborea, Cătălin Diaconu
> Regie și imagine: Gabriel Durlan
> Imagine: Victor Păcurari
> Montaj și colorizare : Adrian Stratulat
> Compoziție muzicală: Cătălin Diaconu
> Design de sunet: Denis Bolborea
> Costume: NoirMorphosis

  2. Danstopic360. Film panoramic prezentat prin amabilitatea CoVR Videos și a partenerului Indie Box SRL:https://youtu.be/UBSXoA6NfUo?si=VmOm-J3PupmihZCh.

  Filmul expune experiența unei interogatii aduse dansului și sugerează pentru public o cale de acces catre propriul corp. Procesul de lucru ghidat de Alexandra Balasoiu si Loredana Larionescu a pornit de la seria de interviuri Danstopic Vlog, sesiunile individuale de antrenament cu invitatii și seria de scrisori augmentate vizual, Danstopic Letters. In acest demers, Simona Dabija a acumulat fragmente de intenții, perceptii si dorinte, pe care le-a filtrat prin propria experienta, observând rezonanța lor în propriul corp. S-a născut astfel un dans al tuturor corpurilor, un protest al corpului viu, deopotriva continator si expresiv.
“Dacă simti un exces de informații și gânduri, scutură-le. Lasă-le să explodeze prin oase. Prin mușchi. Prin piele. Lasă-le să protesteze între ele. Să se manifeste. Ca un cod morse al dansului. Puncte.Linii. Scurte. Lungi. Pauze. La început poate părea ilogic. Separate nu au sens. Puse împreună sunt coerente. Devin cuvinte- propoziții-fraze. E o poveste. Povestea dansului din corpul tău.” Fragment dintr-o scrisoare de Simona Dabija, Danstopic 2021.

  Așa cum rezultă din feedback-urile pozitive din proiecte anterioare (ex. Intervenții interdisciplinare multimodale – Timișoara 2022), vizionarea filmului, urmată de o experiență de desen al propriului corp, are capacitatea de a trezi conștiința corporală și dorința de
mișcare a participanților, făcându-i mai predispuși la complianța la programul de dans-terapie propus.

  3. Călușul – de la ritual la terapie – film panoramic 360.Film panoramic prezentat prin amabilitatea Asociației Folclorică Valea Prahovei, în parteneriat cu Indie Box și Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național: https://youtu.be/vQDAYIeAekE?si=qY8kEKSxE3KuXcbQ
  Filmul s-a născut dintr-un un demers contemporan de valorificare și promovare a factorilor terapeutici care se regăsesc în dansul Călușului. După o rezidență de transmitere intergenerațională în satul Giurgița, jud. Dolj, trupa de dansatori profesioniști de la Asociația Folclorică Valea Prahovei a restructurat coregrafia proprie de Căluș pentru a o adapta formatului de reprezentație participativă, în mijlocul oamenilor (și nu pe scenă). Coregrafia a fost fixată prin intermediul tehnologiei 360 – realitate virtuală, rezultând un film inedit, disponibil aici https://www.youtube.com/watch?v=vQDAYIeAekE. Materialul a fost deja prezentat pacienților, prin intermediul căștii VR, în spitalele partenere Voila și Eftimie Diamandescu, precum și la Festivalul Internațional Ageless (Leeds, 2022). Ne propunem să-l facem accesibil
și beneficiarilor din spitaleledepsihiatriedin Timișoara de la Centrul Memoriei (Societatea Română Alzheimer – spitalul Obregia), în special celor cu mobilitate redusă și care ar  beneficia mai puțin de atelierele de dans terapie.

4 .  Amniotherapy – film panoramic 360. Prin intermediul căștii VR, pacienții vor avea ocazia să ia un prim contact cu terapia amniotică, o formă de mișcare blândă, meditativă, asistată, în apă, cu potențial de relaxare și regenerare excepțional. Prezentul proiect va face accesibilă această terapie în mod indirect, printr-un film panoramic 360 oferit prin amabilitatea partenerului
CoVR, în paralel cu o experiență corporală directă de susținere și atingere afectivă: https://www.youtube.com/watch?v=IUfcVkPWOWM&ab_channel=coVR

Terapia amniotică (https://centroamnios.com/en/amniotic-therapy/)este o nouă terapie
de grup cu participare, care implică corpul și psihicul și are loc înapă la 34,5°. Scopul acestei terapii inovatoare este de a consolidaîncrederea în sine a participanților prin grija protectoare a grupuluiși de a îmbogăți calitatea bunăstării vieții și a relațiilor lorsociale. În căldura apei se pot activa amintiri ancestrale alecontactelor cu lichidul amniotic; pacientul se bazează treptat pe
terapeut, care îl susține și îl ajută să intre într-un contact profund cu el însuși și cu ceilalți participanți la experiență. În apă,greutatea corpului se simte de aproximativ șase ori mai mică și acest lucru permite celui care ține, dar și celui care este ținut, să sesimtă ușor ca în primele luni de viață. Mișcările pe care terapeuții le aplică asupra pacienților atunci când îi susțin au ca model alternanța contracțiilor și relaxărilor uterului, care produce un ritm armonios de contacte și desprinderi ale peretelui uterin de suprafața corpului fătului, întotdeauna mediate de lichidul amniotic. Terapia este dovedită eficientă în cazul psihozelor și tulburărilor din spectrul autist.

Asociația Entuziart, a adus pentru prima oară această formă de terapie în București, membrii participând la o formare cu unii din  fondatorii metodei (Lorenzo Tosti și Alessandra Romby de la Centroamnios,Perugia) în cadrul proiectului AFCN Outsider Amnio Art, formare la
care au luat parte, printre alții, facilitatorii ce vor activa în prezentul proiect: https://www.youtube.com/watch?v=81BNNgWgyTw&t=34s&ab_channel=Entuziart-ArtTerapie

  Atelierele tematice destinate beneficiarilor direcți ai proiectului nu sunt deschise publicului larg. Participarea se va face exclusiv pe baza recomandării medicului de specialitate, doar dacă gradul afecțiunii permite acest lucru, iar toate activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință.

  Performanceul Spring Tides va avea 2 reprezentații-una pt personalul unui spital și una pt publicul larg, la Cărturești Timișoara, urmată de o prezentare publică a proiectului și o discuție cu publicul.

  Conceptul acestui performance are ca inspirație experiențele din viața personală și observarea comportamentului diverselor persoane cu dizabilități. Crează o poveste, un rezumat a blocajelor de exprimare și depășirea acestora folosind ca limbaje artistice precum dansul și mișcarea. O poveste despre realația noastră cu corpul, despre viață și despre noi începuturi.

 „Spring Tides” este o cercetare artistică despre bipolaritate, psihoze și experiența spitalizării în instituțiile psihiatrice din România, realizată de coregrafa Alexandra Bălășoiu. Numele proiectului este inspirat dintr-un fenomen natural declanșat de alinierea Pământului cu Luna și Soarele, care cauzează o maree puternică, un flux puternic și subit asemănător dereglarilor chimice și simptomelor specifice episoadelor maniacale sau depresive.

  Spring Tides spune povestea unei mame care a înnebunit într-o zi de toamnă. Performance-ul expune diferite puncte de vedere asupra nebuniei, a felului în care ”nebunul” este văzut social, precum și a felului în care el se simte în raport cu ceilalți. Eticheta ”nebunului” te poate plasa în raporturi diverse cu lumea ”normală”: o problemă care trebuie rezolvată, un izvor de creativitate, o oglindă a disfuncțiilor sociale, un obstacol de evitat, un amalgam de incoerențe.  

  Interpretarea acestui spectacol de către coregraf Aelxandra Bălășoiu va completa ideea de incapacitate de exprimare pe care într-un fel mulți oameni o trăiesc, deși nu au un diagnostic în acest sens. Spectacolele sunt puntea de legătură, de conexiune și interacțiune dintre persoanele considerate neurotipice și cele considerați neurodivergente, inițiative artistice menite să reducă distanța mentală dintre „nebunie” și „normalitate”.

  “Nimeni nu te poate cunoaște niciodată cu adevărat. Și cel mai mare act de curaj pe care îl poate face iubirea, e să accepte că în tine curge o mare. O mare înspumată și liniștită și rece și caldă și cu meduze și cu pești și cu broaște țestoase care înoată în adâncuri. Marea nu se înțelege bine cu plasticul invențiilor noastre umane și, deși suntem cu toții specialiști în construcție, înăuntru suntem o apă care nu se oprește niciodată. Apa erodează mereu și mereu și mereu. Se adaptează, se învolburează, răspunde. O mare nu încape într-o sticlă. “( https://indiebox.ro/featured_item/spring-tides/ )

   Parteneri : Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul de Psihiatrie și Penitenciarul Jebelcu Spitalde Psihiatrie inclus și 3 centre de plasament – DGASPC Timiș. Cărturești Timișoara.

   Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Bookhub,

Revista Golan, Happ.ro, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock,

stiridinromania.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-

ura.ro.

    Proiectul “MindMoving TM” este derulat de Entuziart – Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, care acordă finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă. Mulțumim pentru încrederea acordată !

Despre echipă:

Oana Dorneanu (coordonator, curator expoziție, art-terapeut copii): co-fondator al

Asociației Entuziart și Psihoterapeut format în Psihoterapie Analitică Jungiană și Art Terapie

Phronetik. A absolvit Facultatea de Psihologie, Universitatea București; a urmat o formare

practică în Art Terapie la Spitalul de Psihiatrie din Paris, Saint Anne, condusă de

Universitatea Paris René Descartes unde a studiat Arta de tip Outsider cu subformele ei (Arta

Bruta, Arta Psihopatologica); A organizat numeroase expoziții de artă brută, outsider și artă

psihopatologică.

Loredana Larionescu (responsabil producție, dans-terapeut adulți): co-fondator al Asociației

Entuziart, licențiată în psihologie la Universitatea Paris 8; Master în Psihoterapie

Experienţială Unificatoare la Universitatea Bucureşti; psihoterapeut sub supervizare în

psihoterapie experiențială (SPER); formare în Dans Terapie, organizată de Asociaţia Română

de Psihoterapie prin Dans şi Mişcare. 

Konrad Mihat-coVR Videos -folosește tehnologia pentru a facilita un proces de imersiune a publicului într-o călătore spre realitatea virtuală, într-un univers artistic, pe care ulterior a fost invitat să îl recreeze în intimitatea unui spațiu aflat la limita dintre expozițional și experiențial, invitând spectatorul pe acest teritoriu de expresie liberă. 

   Camera de vizionare este în continuă transformare pe durata zilelor de prezentare, acumulând urmele fiecărui spectator. Aici, cadrul intim de recepție a unei lucrări artistice pentru spectator și apoi permisiunea de a lua locul prezentatorului prin intermediul desenelor realizate, dincolo de privirea unui observator, a creat premisele unei deschideri individuale către puterea libertății de expresie. Toți participanții au integrat cu bucurie acest demers, unul care poate fi ușor luat acasă, transferat în viața de zi cu zi, odată ce a fost experimentat individual, dar ghidat.

Partenerul Indie Box oferă în acest proiect acces la producțiile proprii (precum #Danstopic360) și facilitează promovarea proiectului pe canalele proprii de diseminare.

Alexandra Bălășoiu-Coregraf, manager, producător, Alexandra a descoperit dansul acum 12 ani pe un acoperiș, pe vremea când studia inginerie spațială. În tot ceea ce face ca artist, Alexandra se întreabă cum putem folosi înțelepciunea dansului contemporan în viața noastră, pentru a fi mai non-violenți în comunicarea interpersonală, mai răbdători și mai rezilienți. 

Alexandra, co-artistic director AREAL, spune că“e imposibil să nu găsești o metodă, un coregraf, o abordare în care să crezi și fiecare își poate găsi astfel calea de intrare în dansul contemporan”.

Alexandra este și co-fondator al IndieBox-o cutie cu proiecte independente,ce are ca și baze : # independența ca libertate în gândire # independența ca poziționare într-un câmp al întrebărilor # independența ca afirmație.

Ema Alexandrescu, psiholog cu formare în fotografie terapeutică, fondator al proiectului Lumenesc-Ateliere pentru trup, minte și suflet(https://www.facebook.com/Lumenesc/about )- locul în care găsești oameni frumoși care te poartă cu blândețe prin universul tău interior.

Cristina Bratu este art-terapeut din Timișoara, specializat metodei Phronetik® este o artă a vindecării veche de mii de ani care stimulează și eliberează forțele biologice și inconștiente ale auto-vindecării omului, mereu în legătură cu lumea ce-l înconjoară.

Anca Lupulescu este dans terapeut din Timișoara si psihopedagog, o timișoareancă care a descoperit terapia pe vârfurile picioarelor. Anca este psiholog și terapeut, iar în copilărie a făcut balet. „Am început cursurile pentru că mie însămi îmi era dor să încalț poantele. Și apoi, nimeni nu făcea. Nu pentru adulți”, spune psiholoaga balerină.

Ana Cristina Lucaci este dans terapeut din Timișoara, realizează activități de Psihoterapie Integrativă, Terapie prin dans și miscare, Activități asistate de animale (caine).