Proiect „Emotii Prin Culoare”

Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul “EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfasurat prin Programul „MOL pentru sanatatea copiilor”, program finantat de MOL Romania si sustinut de Fundatia pentru Comunitate. 

Proiectul EMOTII PRIN CULOARE a oferit timp de 6 luni, in perioada februarie-iunie, pentru 45 de copii cu dizabilitati de la Scoala Speciala „Sf Nicolae” din Bucuresti, Str Soldat Ion Enache, care este cea mai mare scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara, posibilitatea participarii la 150 de Ore de Art Terapie prin Pictura si Dans, sustinute de art terapeuti acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania.
Copiii sunt elevii scolii si au toti cerințe educative speciale. Dintre diagnosticele acestora mentionam: tulburari de dezvoltare, inclusiv cognitive ,tulburari de limbaj, deficiente fizice, in general dizabilitati intelectuale. Scopul sedintelor de art terapie este de a-i ajuta sa proceseze mai bine propriile emotii si sa le identifice eficient la ceilalti, optimizandu-si relationarea cu acestia si scazandu-le astfel anxietatea.Urmarim sa catalizam dezvoltarea emotionala a copiilor prin perceperea, identificarea, intelegerea si exprimarea propriilor emotii, folosind arta ca mijloc.

Proiectul a fost prezentat in cadrul Conferintei A.P.A.R organizata de Asociatia Psihologilor Atestati din Romania, de catre iar prezentarea a fost sustinuta de catre psihoterapeut acreditat Oana Dorneanu si profesor dr. Loredana Patrascoiu.

Conferinta ce a reunit numeroase prezentari si invitati din domeniul Psihologiei (Psihologi, Psihoterapeuti, Profesori, MediciConferinta a avut loc la Brasov 8-10 aprilie 2022 si Online, pe Zoom. Program conferință – Asociatia Psihologilor Atestati din Romania (psihologii.ro)

Loredana Larionescu a vorbit despre Proiectul Emotii prin Culore in cadrul interviului televizat la Canal33
erapia prin dans – Corp și conexiune între spațiul fizic și spațiul virtual – Canal33

Terapia prin dans – Corp și conexiune între spațiul fizic și spațiul virtual
Terapia prin dans – Corp și conexiune între spațiul fizic și spațiul virtual- Asociatia ENTUZIART -01.02.2022

Art Terapeuți implicați în proiect:

Oana Dorneanu – psiholog cu acreditare din partea Copsi pentru specializările Art Terapie si Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii; co-fondatoare a Asociație Entuziart.

Loredana Larionescu – specializată și acreditata de Copsi în Dans Terapie și Psihoterapie Experiențiala; Co-Fondator al Asociatiei Entuziart.

Simona Petrescu – fondator al www.tmoves.com Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale si lucrul cu copii.

Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului in ritm de voluntariat si aduce o mare experiență de art terapie si lucrul cu copii cu dizabilități in cadrul proiectelor realizate si in cabinetul personal.

Teodora Bogasiu – Dans Terapeut, s-a alaturat proiectului in regim de voluntariat.

Voluntari, studenti de la Facultatea de Psihologie, sectia Psihopedagogie Specială: Mara, Elena Brulea, Larisa, Gabriela, Ligia, Anca, Teodora, Bianca, Maria, Ana Maria Enache.

De asemenea, in cadrul proiectului s-au alaturat ca voluntari 20 studenti de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, departamentul de Psihopedagogie Speciala, carora le vom oferi contexte practice de a-si dezvolta cunostintele despre art terapie si de a intelege cum functioneaza. Contribuim astfel la formarea generatiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunostintele dobandite in aceste luni, in practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului.

Partenerii in proiect sunt MolRomania, Fundatia pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, sectia Psihopedagogie Specială si Scoala Generală Sf Nicolae din București situata pe str Soldat Ion Enache nr 31A.

Proiectul a fost incheiat cu o Expozitie de grup in care s-au expus lucrarile realizate. Copiii au decis ce lucrari au vrut sa expuna in acest context.

*Entuziart este o organizatie nonguvernamentala.
Asociatia Entuziart este activa sub acest nume si cu prezentul scop si obiective, de cand a fost preluata de psihoterapeutii Oana Dorneanu ( consilier psihologic in Art Terapie metoda Phronetik, psihoterapeut analist Jungian sub supervizare, membră a Asociației Romane de Psihologie Analitică) si Loredana Larionescu ( psiholog, psihoterapeut experienţial, specializat in Dans Terapie, membră a Asociatiei Romane de Psihoterapie prin Dans si Miscare).
Misiunea Asociatiei Entuziart este promovarea si sprijinirea persoanelor aflate in suferinta prin art terapie si psihoterapie.