PROIECTUL „INTERVENȚII MULTIMODALE PENTRU STIMULAREA CONȘTIINȚEI CORPORALE”
Un NOU PROIECT este implementat de Asociația Entuziart – Art Terapie, cu perioada derulării între 11 noiembrie 2022 – 5 decembrie 2022, un proiect cultural finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență.
?Între 1 și 4 Decembrie 2022, la Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis, douăzeci de persoane vor vizita EXPOZIȚIA-EXPERENȚIALĂ DANSTOPIC 360, zece vor participa la atelierele de CARTOGRAFIERE CORPORALĂ și câțiva beneficiari care suferă de boli degenerative precum Parkinson vor participa împreună cu partenerii la ateliere de TANGO-TERAPIE, sub ghidajul unor specialiști calificați și sub supervizarea unor experți internaționali în domeniu.
✅ Proiectul aduce la un loc profesioniști ai artelor, ai neurologiei și psihologiei alături de persoane din toate domeniile într-o călătorie de căutare, dezvoltare și transformare prin mijloace artistice multimodale (dans, pictură, artă video 360), în scopul de a aduce în atenția publică necesitatea reactivării conștiinței corporale.
✅ Pentru persoanele a căror muncă este predominant statică și și-au pierdut conștiința corporală, scopul proiectului este de a le reda sentimentul siguranței în propriul corp și al libertății de exprimare și altfel decât prin cuvânt. Pentru pacienții cu Parkinson, recăpătarea unei doze de libertate de mișcare poate fi o cale spre recuperarea demnității și siguranței fizice (evitarea accidentelor), precum și pentru repararea relațiilor cu partenerii de viață, afectate de convertirea acestora în simple relații de îngrijire.
? Prin abordarea multimodală (dans, pictură, video-art, evaluări științifico – medicale și psihologice), acest proiect vine să contribuie la îmbogățirea ofertei culturale cu o creație ce țintește la incluziune, diversificarea publicului și metode inovative de producție și prezentare.
✅ Prin propunerile pe care le facem în cadrul proiectului, răspundem la NEVOIA DE EXPRIMARE ȘI CONECTARE LA PROPRIUL CORP, nevoie acutizată în perioadă pandemică pe care am traversat-o. Mișcăm ceea ce e static, blocat în propriile corpuri și facem loc experiențelor senzoriale. Dăm glas vocilor amorțite și ne lăsăm surprinși de universuri de imagine, mișcare, gândire și simțire ce se nasc din noi, ne folosim propriile corpuri cu blândețe, răbdare, dincolo de așteptări și presiuni sociale.
✅Această nevoie este cu atât mai acută în cazul pacienților cu boli degenerative. PARKINSON este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice. Incidența bolii crește cu vârsta și apare cel mai adesea între 50 și 70 de ani, însă circa 4% dintre pacienți sunt diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani. Potrivit statisticilor furnizate de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson (https://www.banatulmeu.ro/laleaua-impotriva-bolii-parkinson-la-timisoara), în România trăiesc circa 70.000 de persoane diagnosticate, din care în 1.017 Timiș, însă numărul poate fi mai mare, multe persoane care suferă de această boală fiind nediagnosticate.
În tot mai multe țări sunt realizate proiecte, programe și centre care folosesc forme de exprimare artistică centrate în jurul dansului ca terapie și mod de îmbunătățire a vieții celor afectați de Parkinson. Astfel, proiectul propus răspunde unei nevoi care, în alte țări, este deja întâmpinată de profesioniștii din lumea dansului în colaborare cu terapeuți și cadre medicale. Prin abordarea Multimodală (dans, video-art, evaluări științifice – medicale și psihologice), intervenția va reda rezultatele programului de dans pentru persoanele afectate de Parkinson într-o formă accesibilă, plăcută, potrivită scopului de popularizare și care o face pretabilă pentru educarea publicului larg.
✅ Proiectul vine să contribuie la îmbogățirea ofertei culturale cu activități participative ce țintesc la incluziune, diversificarea publicului și coeziunea comunității. Fie că este vorba despre experiența-instalație, de atelierele de cartografiere corporală sau de atelierele de tango-terapie, toate activitățile propuse activează spiritul ludic, care este deja dovedit a avea un important impact asupra stării de bine și calității vieții la orice vârstă.
? ?Asociația Entuziart este o organizație non-profit, neguvernamentală și apolitică, cu caracter profesional, care are ca scop principal promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă în activități creative, artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzica, cu valențe recreative, de socializare, educative si terapeutice, precum și oferirea de suport psihologic prin metode art terapeutice (dans și pictură) și psihoterapie și promovarea art-terapiei în România.
✨ Coordonatorul acestui proiect este Loredana Larionescu, Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart.
✨ Paolo Profeti – facilitator Tango-Terapie – Va facilita alături de Loredana Larionescu atelierele de dans-terapie prin tango iar, în calitate de compozitor și muzician, va compune și interpreta fondul muzical al reprezentației finale.
✨ Partenerul Indie Box oferă în acest proiect acces la producțiile proprii (precum #Danstopic360) și facilitează promovarea proiectului pe canalele proprii de diseminare.
✨Konrad Mihat (CoVR Videos) este curatorul Expoziției-Experiență Danstopic 360- însoțește vizitatorii expoziției în călătoria spre realitatea virtuală.
✨Dr. Elena Bianca Nițu, specialist neurolog în boala Parkinson, prin Clinica Neuristica va lucra cu echipa creativă pentru a selecta, evalua medical și monitoriza beneficiarii proiectului, pe parcursul desfășurării acestuia.
✨Melanie Brierley – expertă formatoare și supervizare dans terapie Parkinson – Artistă din domeniul dansului, terapeută și cercetătoare,cu Specializarea in dansul cu persoane care au afecțiuni neurologice. Melanie va oferi consultanță și va superviza procesul de lucru al artistelor cu bolnavii de Parkinson.
?Proiectul „Intervenții multimodale pentru stimularea conștiinței corporale” este derulat de Entuziart – Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, care acorda finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă. Mulțumim pentru încrederea acordată !
#CentruldeProiecteTimisoara #FITT #Entuziart #InterventiiMultimodale #arterapie #dansterapie #IndieBox #coVR#Danstopic360 #Parkinson #staredebine
Proiecte Trecute
PROIECTUL „INIMI DESCHISE” septembrie 2022-aprilie 2023
* implementat de Asociația Entuziart în cadrul Școlii Gimnaziale Speciale SF.Nicolae, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Proiectul „Inimi Deschise”-Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale
Acest proiect este implementat de Asociația Entuziart-Art Terapie în cadrul Școlii Gimnaziale Speciale SF.Nicolae și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Proiectul se desfășoară în perioada 19.09.2022- 18.04.2023 și oferă 232 ateliere de art terapie prin pictură, dans terapie si fotografie copiilor cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București.
– 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București,
- 10 cadre didactice din Scoala Sf Nicolae
- 15 studenti in practica
În proiect participă și 15 studenți voluntari de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor phd. Loredana Adriana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie, de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului.Proiectul va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă spre colaborarea cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.
Pentru profesorii din Școala Specială Sfântul Nicolae, proiectul aduce Module de Formare în Art Terapie și Dans Terapie, precum și Ateliere Practice Experențiale. Un modul de formare va aborda elemente din Art Terapie prin metode vizuale și va fi sustinut de art terapeut Anca Ghearasamescu, iar al doilea modul de formare va fi axat pe elemente ce provin din Dans Terapie și va fi susținut de Sorina Petrescu, shadow, singurul dans-terapeut din România format în metoda Ways of Seeing. Atelierele practice vor fi susținute de Psihoterapeut Experiențial și Dans Terapeut Loredana Larionescu și au ca scop eliberarea de stres, reconectarea la corp și optimizarea profesională prin metode creative.
Proiectul „Inimi Deschise’’ este derulat de „Entuziart-Art Terapie” și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre ONG
Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art terapie-în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice.
Art Terapeuții implicați în proiect:
Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart;
Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;
Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com; Absolvent de Psihoterapie prin dans si Miscare la ARPDM, practicant al metodei terapeutieă Ways of Seeeing.
Anca Ghearasamescu-art terapeut, asistent profesor la Formarea de Art Terapie acreditata de COPSI din cadrul Asociatiei Romana de Terapii Expresive.
Detalii despre proiect pe site-ul asociației:
https://arterapie.com/proiectul-inimi-deschise/
Precum si pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.
PROIECTUL „EMOTII PRIN CULOARE” februarie 2022- iulie 2022
* prin Programul „Mol pentru Sanatatea Copiilor”=, finantat de MOL Romania si sustinut de Fundatia pentru Comunitate.
Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul “EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfasurat prin Programul „MOL pentru sanatatea copiilor”, program finantat de MOL Romania si sustinut de Fundatia pentru Comunitate.
Proiectul EMOTII PRIN CULOARE a oferit timp de 6 luni, in perioada februarie-iunie, pentru 45 de copii cu dizabilitati de la Scoala Speciala „Sf Nicolae” din Bucuresti, Str Soldat Ion Enache, care este cea mai mare scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara, posibilitatea participarii la 150 de Ore de Art Terapie prin Pictura si Dans, sustinute de art terapeuti acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania.
Copiii sunt elevii scolii si au toti cerințe educative speciale. Dintre diagnosticele acestora mentionam: tulburari de dezvoltare, inclusiv cognitive ,tulburari de limbaj, deficiente fizice, in general dizabilitati intelectuale. Scopul sedintelor de art terapie este de a-i ajuta sa proceseze mai bine propriile emotii si sa le identifice eficient la ceilalti, optimizandu-si relationarea cu acestia si scazandu-le astfel anxietatea.Urmarim sa catalizam dezvoltarea emotionala a copiilor prin perceperea, identificarea, intelegerea si exprimarea propriilor emotii, folosind arta ca mijloc.
Proiectul a fost prezentat in cadrul Conferintei A.P.A.R organizata de Asociatia Psihologilor Atestati din Romania, de catre iar prezentarea a fost sustinuta de catre psihoterapeut acreditat Oana Dorneanu si profesor dr. Loredana Patrascoiu.
Loredana Larionescu a vorbit despre Proiectul Emotii prin Culore in cadrul interviului televizat la Canal33
erapia prin dans – Corp și conexiune între spațiul fizic și spațiul virtual – Canal33
Art Terapeuți implicați în proiect:
Oana Dorneanu – psiholog cu acreditare din partea Copsi pentru specializările Art Terapie si Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii; co-fondatoare a Asociație Entuziart.
Loredana Larionescu – specializată și acreditata de Copsi în Dans Terapie și Psihoterapie Experiențiala; Co-Fondator al Asociatiei Entuziart.
Simona Petrescu – fondator al www.tmoves.com Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale si lucrul cu copii.
Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului in ritm de voluntariat si aduce o mare experiență de art terapie si lucrul cu copii cu dizabilități in cadrul proiectelor realizate si in cabinetul personal.
Teodora Bogasiu – Dans Terapeut, s-a alaturat proiectului in regim de voluntariat.
Voluntari, studenti de la Facultatea de Psihologie, sectia Psihopedagogie Specială: Mara, Elena Brulea, Larisa, Gabriela, Ligia, Anca, Teodora, Bianca, Maria, Ana Maria Enache.
De asemenea, in cadrul proiectului s-au alaturat ca voluntari 20 studenti de la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, departamentul de Psihopedagogie Speciala, carora le vom oferi contexte practice de a-si dezvolta cunostintele despre art terapie si de a intelege cum functioneaza. Contribuim astfel la formarea generatiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunostintele dobandite in aceste luni, in practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului.
Partenerii in proiect sunt MolRomania, Fundatia pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, sectia Psihopedagogie Specială si Scoala Generală Sf Nicolae din București situata pe str Soldat Ion Enache nr 31A.
Proiectul a fost incheiat cu o Expozitie de grup in care s-au expus lucrarile realizate. Copiii au decis ce lucrari au vrut sa expuna in acest context.
*Entuziart este o organizatie nonguvernamentala.
Asociatia Entuziart este activa sub acest nume si cu prezentul scop si obiective, de cand a fost preluata de psihoterapeutii Oana Dorneanu ( consilier psihologic in Art Terapie metoda Phronetik, psihoterapeut analist Jungian sub supervizare, membră a Asociației Romane de Psihologie Analitică) si Loredana Larionescu ( psiholog, psihoterapeut experienţial, specializat in Dans Terapie, membră a Asociatiei Romane de Psihoterapie prin Dans si Miscare).
Misiunea Asociatiei Entuziart este promovarea si sprijinirea persoanelor aflate in suferinta prin art terapie si psihoterapie.