? Un NOU PROIECT este implementat de Asociația Entuziart – Art Terapie, cu perioada derulării între 11 noiembrie 2022 – 5 decembrie 2022, un proiect cultural finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență.
?Între 1 și 4 Decembrie 2022, la Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis, douăzeci de persoane vor vizita EXPOZIȚIA-EXPERENȚIALĂ DANSTOPIC 360, zece vor participa la atelierele de CARTOGRAFIERE CORPORALĂ și câțiva beneficiari care suferă de boli degenerative precum Parkinson vor participa împreună cu partenerii la ateliere de TANGO-TERAPIE, sub ghidajul unor specialiști calificați și sub supervizarea unor experți internaționali în domeniu.
✅ Proiectul aduce la un loc profesioniști ai artelor, ai neurologiei și psihologiei alături de persoane din toate domeniile într-o călătorie de căutare, dezvoltare și transformare prin mijloace artistice multimodale (dans, pictură, artă video 360), în scopul de a aduce în atenția publică necesitatea reactivării conștiinței corporale.
✅ Pentru persoanele a căror muncă este predominant statică și și-au pierdut conștiința corporală, scopul proiectului este de a le reda sentimentul siguranței în propriul corp și al libertății de exprimare și altfel decât prin cuvânt. Pentru pacienții cu Parkinson, recăpătarea unei doze de libertate de mișcare poate fi o cale spre recuperarea demnității și siguranței fizice (evitarea accidentelor), precum și pentru repararea relațiilor cu partenerii de viață, afectate de convertirea acestora în simple relații de îngrijire.
? Prin abordarea multimodală (dans, pictură, video-art, evaluări științifico – medicale și psihologice), acest proiect vine să contribuie la îmbogățirea ofertei culturale cu o creație ce țintește la incluziune, diversificarea publicului și metode inovative de producție și prezentare.
✅ Prin propunerile pe care le facem în cadrul proiectului, răspundem la NEVOIA DE EXPRIMARE ȘI CONECTARE LA PROPRIUL CORP, nevoie acutizată în perioadă pandemică pe care am traversat-o. Mișcăm ceea ce e static, blocat în propriile corpuri și facem loc experiențelor senzoriale. Dăm glas vocilor amorțite și ne lăsăm surprinși de universuri de imagine, mișcare, gândire și simțire ce se nasc din noi, ne folosim propriile corpuri cu blândețe, răbdare, dincolo de așteptări și presiuni sociale.
✅Această nevoie este cu atât mai acută în cazul pacienților cu boli degenerative. PARKINSON este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice. Incidența bolii crește cu vârsta și apare cel mai adesea între 50 și 70 de ani, însă circa 4% dintre pacienți sunt diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani. Potrivit statisticilor furnizate de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson (https://www.banatulmeu.ro/laleaua-impotriva-bolii-parkinson-la-timisoara), în România trăiesc circa 70.000 de persoane diagnosticate, din care în 1.017 Timiș, însă numărul poate fi mai mare, multe persoane care suferă de această boală fiind nediagnosticate.
? În tot mai multe țări sunt realizate proiecte, programe și centre care folosesc forme de exprimare artistică centrate în jurul dansului ca terapie și mod de îmbunătățire a vieții celor afectați de Parkinson. Astfel, proiectul propus răspunde unei nevoi care, în alte țări, este deja întâmpinată de profesioniștii din lumea dansului în colaborare cu terapeuți și cadre medicale. Prin abordarea Multimodală (dans, video-art, evaluări științifice – medicale și psihologice), intervenția va reda rezultatele programului de dans pentru persoanele afectate de Parkinson într-o formă accesibilă, plăcută, potrivită scopului de popularizare și care o face pretabilă pentru educarea publicului larg.
✅ Proiectul vine să contribuie la îmbogățirea ofertei culturale cu activități participative ce țintesc la incluziune, diversificarea publicului și coeziunea comunității. Fie că este vorba despre experiența-instalație, de atelierele de cartografiere corporală sau de atelierele de tango-terapie, toate activitățile propuse activează spiritul ludic, care este deja dovedit a avea un important impact asupra stării de bine și calității vieții la orice vârstă.
? ?Asociația Entuziart este o organizație non-profit, neguvernamentală și apolitică, cu caracter profesional, care are ca scop principal promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă în activități creative, artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzica, cu valențe recreative, de socializare, educative si terapeutice, precum și oferirea de suport psihologic prin metode art terapeutice (dans și pictură) și psihoterapie și promovarea art-terapiei în România.
✨ Coordonatorul acestui proiect este Loredana Larionescu, Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart.
✨ Paolo Profeti – facilitator Tango-Terapie – Va facilita alături de Loredana Larionescu atelierele de dans-terapie prin tango iar, în calitate de compozitor și muzician, va compune și interpreta fondul muzical al reprezentației finale.
✨ Partenerul Indie Box oferă în acest proiect acces la producțiile proprii (precum #Danstopic360) și facilitează promovarea proiectului pe canalele proprii de diseminare.
✨Konrad Mihat (CoVR Videos) este curatorul Expoziției-Experiență Danstopic 360- însoțește vizitatorii expoziției în călătoria spre realitatea virtuală.
✨ Dr. Elena Bianca Nițu este Medic specialist neurolog cu supraspecializare în tulburări de mișcare și patologii neurodegenerative. Are stagii finalizate în această arie de interes la Spitalului de Neuroreabilitare IRCCS San Camillo, Veneția și la Spitalului de Neurologie Pierre Wertheimer din Lyon, participari numeroase la cursuri si congrese internaționale cumulând o experiență de peste 10 ani în lucrul cu boala Parkinson și alte afecțiuni neurodegenerative. Dr Bianca Nițu este și vicepreședinte al Asociației ”Mai puternici decât boala Parkinson” și va lucra cu echipa creativă pentru a selecta, evalua medical și monitoriza beneficiarii proiectului, pe parcursul desfășurării acestuia.
✨Melanie Brierley – expertă formatoare și supervizare dans terapie Parkinson – Artistă din domeniul dansului, terapeută și cercetătoare,cu Specializarea in dansul cu persoane care au afecțiuni neurologice. Melanie va oferi consultanță și va superviza procesul de lucru al artistelor cu bolnavii de Parkinson.
?Proiectul „Intervenții multimodale pentru stimularea conștiinței corporale” este derulat de Entuziart – Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, care acorda finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă. Mulțumim pentru încrederea acordată !
#CentruldeProiecteTimisoara #FITT #Entuziart #InterventiiMultimodale #arterapie #dansterapie #IndieBox #coVR#Danstopic360 #Parkinson #staredebine