Art Terapia și beneficiile ei

Interviu despre art terapie, 25 februarie 2021

Consilier în art terapie Oana Dorneanu: „Prin art-terapie se pot depăși mai ușor perioadele de doliu și stările de anxietate.”

Desenul creat de o persoană reflectă particularități ale personalităţii. Poate evidenția pasiunea, tensiunea interioară, starea depresivă. De asemenea, poate scoate la suprafaţă traume neexteriorizate. Liniile, forţa cu care acestea sunt trasate, preferința pentru anumite culori, semnificația lucrurilor desenate pot furniza informaţii legate de trăirile persoanei. Art-terapia ne ajută să ne rezolvăm astfel conflictele și să eliminăm stresul, să trăim în armonie cu propria persoană. Aceasta poate fi soluția ideală în depresie, anxietate, stres, doliu, deces, boli cronice, probleme de sănătate mentală, abuz, furie, probleme relaționale, divorţ și stimă de sine scăzută.

Consilierul în art terapie Oana Dorneanu ne explică pe larg ce implică această metodă și cum o putem practica ca să beneficiem la maximum de efectele acesteia.

Ce reprezintă art-terapia ?– Art-terapia este o metodă interdisciplinară de terapie ce se bazează pe principii psihanalitice și psihodinamice și folosește arta ca mijloc de exprimare a emoțiilor și a trăirilor personale. Arta este calea de comunicare și mediul prin care se petrec schimbările psihologice. Imaginile create în ședința de art terapie redau starea interioară curentă și în spațiul terapeutic existent ele construiesc drumul către centrul ființei noastre, unde ne regăsim bucuria de viață, resursele noastre, pasiunea și plăcerea de a fi și de a crea. Când eram copii desenam fără să ne întrebăm dacă ceea ce facem e frumos sau nu, iar jocul nostru era simplu și sincer și avea multiple beneficii. Apoi am învățat că unele desene sunt frumoase iar altele mai puțin frumoase și astfel plăcerea de a experimenta prin desen a dispărut o dată cu tendința de a analiza desenul în funcție de calitatea lui estetică. În zilele noastre din ce în ce mai mulți adulți regăsesc beneficiile terapeutice ale desenului liber și îl folosesc în reglarea stresului cotidian.

Problemele sunt explorate prin intermediul desenului și inconștientul se sondează prin imagini.

În ce constă întregul proces terapeutic ?

Creația, procesul artistic și expunerea la artă pot fi terapeutice, dar art terapia e mai mult de atât. La o ședință de art terapie desenăm liber, pictăm sau realizăm colaje, dar un factor important care face distincția dintre joacă și terapie e faptul că procesul creativ se desfășoară în compania unui art terapeut. Art terapeutul are studii atestate de psihologie, este pasionat de creație și creează la rândul lui și este format in acompanierea art terapeutică. Prezența art terapeutului ca martor tăcut la procesul artistic facilitează procesul și ajută clientul în a se simți încrezător spre a-și accesa stările interioare mai puțin plăcute și de multe ori angoasante.Trasarea lor pe pagină, scoaterea lor la lumină, aduce claritate și forță pentru a le confrunta.

Clientul nu mai suferă singur în tăcere, ci e însoțit în suferința lui.

Mai exact, ce se întâmplă în timpul unei ședințe ?– După o discuție preliminară, materialele destinate creației sunt prezentate (acuarele, tuburi cu vopsea mai mari ori mici, creioane cerate, acrilice, clasicele creioane colorate etc ). Alegerea materialului cu care dorește să lucreze clientul este complet la latitudinea lui. E sfătuit să aleagă în funcție de ce îl atrage cel mai mult în acel moment, și nu neapărat cu ce se descurcă cel mai bine, lăsând componenta estetică a desenului la o parte.Totul poate părea o joacă iar la final desenul poate să nu pară la o primă impresie revelator pentru problema de viață adresată, dar asta doar dacă privim desenul singur ca operă realizată fără să ținem cont de procesul realizării lucrării. În art terapie modul in care este creată imaginea finală are mai multă importanță decât imaginea în sine. Art terapeutul nu analizează imaginile pur și simplu, ci însoțește și este atent la modul în care clientul construiește imaginea. Materialul ales (creion sau culoare lichidă) culorile alese, forma desenului, locul desenului în pagină toate au o însemnătate pentru client și art terapeutul îl ajută în a descifra sensul lor.

Sentimentul de a fi cunoscut cu adevarat aduce alinare si vindecare.

În ce tipuri de afecțiuni este recomandată ?

Art terapia poate fi folosită cu succes pentru clienții a căror exprimare verbală este deficitară cum ar fi copii cu probleme de exprimare sau persoane afectate neurologic pe partea de vorbire. De asemenea, este folosită ca metodă complementară de terapie pentru copiii cu autism. Art terapia este prezentă în lume în multe spitale psihiatrice și în tot mai multe clinici si cabinete particulare, având o rată mare de succes. Aceasta s-a despărțit de sora ei terapia ocupațională și a devenit o metodă de terapie de sine stătătoare în care problemele sunt explorate prin intermediul desenului și inconștientul se sondează prin imagini si ale cărei beneficii sunt tot mai mult evidențiate.

Sunt două aspecte care contribuie la vindecare, unul e calitatea intrinsecă de vindecare a artei și al doilea e relația terapeutică care se formează între terapeut, client și produsul artistic al celui din urmă.

În ce alte situații ne mai poate ajuta această formă de terapie?– Putem căuta ajutor în art terapie pentru acompanierea perioadelor de doliu, stări de anxietate, depresie, divorț, abandon, traume, furie, agresivitate, tulburări alimentare, tulburări de personalitate. Art terapia poate ajuta și la cunoaștere de sine și dezvoltarea personală, la rezolvarea anumitor blocaje în drumul către împlinire si autorealizare.De asemenea, art terapia poate ajuta la dezvoltarea creativității unei persoane și este un bun acces la inspirație și resursele creative personale.Orice persoană care creează cunoaște efectele tămăduitoare ale artei iar celor care nu au încercat încă să creeze, le propun să o facă deoarece vor descoperi un mod nou de relaxare și de ce nu, de explorare de sine. 

„Sufletul vorbește prin imagini”-

Cel care apelează la această formă de terapie trebuie să aibă talent artistic ? –Multă lume crede că dacă nu are talent la desen nu poate profita de beneficiile acestei forme de terapie dar aș putea spune chiar dimpotrivă, sufletul vorbește prin imagini și de cele mai multe ori limbajul grafic este mai direct și mai sincer cu cât persoana este mai neformată în arta grafică. În art terapie se poate aborda orice tip de problemă și poate apela la această metodă terapeutică oricine își dorește să înceapă un proces terapeutic fie că e copil, adult, bătrân, fie că e pasionat de desen ori nu. Art terapia e un limbaj ce folosește forma, textura si culoarea în locul cuvintelor iar faptul că desenul nu este analizat din punct de vedere estetic aduce o relaxare în procesul creativ și inspiră întru întâlnirea cu Sinele autentic.

Cât timp durează procesul de vindecare prin artă?– Relația terapeutică se construiește între terapeut și client în timp, pe parcursul a mai multor ședințe, și se desfășoară prin intermediul desenului. Procesul de vindecare poate dura săptămâni, luni sau ani, durata depinzând de cât de profundă este problema adresată în terapie.  Arta este calea de comunicare și mediul prin care se petrec schimbările psihologice. Interesul pentru artă poate fi stimulat prin expunere la artă de calitate și mai ales la artă umană vie, care ne transmite trăirile autorului și ne invită să-l cunoaștem și sa ne regăsim în creațiile sale. 

@ Simona Soare Ghisea si Florica Pintea pentru revista Taifasuri. Februarie 2021