6 aprilie 2025 |
15:00 – 21:00
Green Hours Jazz Cafe, București
Avem plăcerea să vă invităm la un eveniment delicat INCLUZIV ce pune în valoare creațiile sensibile ale persoanelor cu care lucrăm în programele noastre. Intrarea este liberă pe bazǎ de rezervare.
Duminică, 6 aprilie, celebrăm expresia personală originală prin:
• Expoziție de picturǎ Outsider Art– lucrări autentice, create de Elena Dobrică și invitat special artist Ştefan Macovschi, ora 17:00. (intrare liberă fără rezervare, spațiu accesibil pentru toți la parter).
• Tur senzorial ghidat – lucrǎri din lut – o călătorie transformatoare spre esența interioară, inspirată de „Micul Prinț” de Antoine Saint – Exupery în care ai ocazia să privești cu inima mai mult decât cu ochii 15:00-20:00. REZERVARI Tur „Micul Prinț” direct aici : REZERVARI LOC TUR sau Prin mesaj whatsapp la 0742505234. (La subsol, accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de vedere).
• Spectacolul de teatru-forum „Zmeii și cei care au devenit furtună” –ora 19:00 – O punere în scenă provocatoare și interactivă despre depășirea obstacolelor și revendicarea propriei voci. Un moment de reflecție și dialog deschis cu publicul.. Rezervǎri teatru ora 19:00 Prin mesaj whatsapp la 0742505234 -( la parter, accesibil pentru toți).
Prezentarea activităților Asociației Entuziart – Află despre proiectele noastre de până acum și cum schimbăm vieți prin artă și incluziune!
Lansarea oficială a proiectului InTerConectArt – Un nou început pentru un demers cultural și social menit să creeze legături profunde între artiști, terapeuți și persoane cu dizabilități.
Te invităm la un eveniment unic, unde arta și terapia se întâlnesc pentru a crea punți de înțelegere, empatie și exprimare liberă! Ce te așteaptă?





Expoziție de Outsider Art – ora 17:00 –
Duminică 6 aprilie la Green Hours !- intrarea gratuită!
Expoziția de Outsider Art include lucrări semnate de artiștii Ștefan Macovschi și Elena Dobrică, ambii implicați în proiecte anterioare ale Asociației Entuziart, de la ateliere de art-terapie din cadrul programului “Emoții prin Culoare și Muzică”, finanțat prin Programul anual „Mol pentru Sănătatea Copiilor” în perioada 2022-2025, la proiectul „Prin art-terapie către sufletul celor lipsiți de voce”, o expoziție găzduită de Arcub, Hanul Gabroveni, în care au fost prezentate lucrări de artă psihopatologică realizate de beneficiari ai centrelor DGASPC.
Expoziția reflectă parcursul artistic al Elenei Dobrica din cadrul programelor: • „Emoții prin Culoare și Muzică” (2022–2025), susținut de proiectele implementate de Entuziart in Școala Profesională Specială „Sf. Nicolae” prin programul Program MOL pentru sănătatea copiilor / MOL Gyermekgyógyító, program finantat de Mol Romania si sustinut prin Fundaţia pentru Comunitate / A Közösségért Alapítvány.
Vei descoperi povești vizuale autentice, picturi și artă psihopatologică, ce vorbesc despre reziliență și creativitate. Lucrările Elenei Dobrică au fost prima dată expuse în Galeria Mobius în cadrul expoziției OKAPI (https://arterapie.com/expozitia-okapi/) și ulterior în diferite spații culturale și galerii din București și Timișoara.
Ștefan Macovschi pictează din anii 90. A fost diagnosticat cu depresie iar boala l-a împins la suicid. Prin prisma experiențelor sale și personale dar și artistice, consideră că art terapia ar trebui să devină oficial metoda de tratament pentru cei diagnosticati cu depresie. Ștefan Macovschi: „Art terapia ar trebui să devină o formă oficială de tratament”
Sufletul prinde aripi, prin artă.
În art-terapie, dizabilitatea nu e o limitare, ci o sursă de expresie profundă. Acolo unde cuvintele nu ajung, arta vorbește. Unde controlul e dificil, culorile, formele, lutul devin mijloace de eliberare și sens. Arta oferă un spațiu în care persoanele cu dizabilități pot transforma stigmatul în creație, durerea în expresie, iar izolarea în conexiune. Aici, fiecare linie desenată și fiecare suprafață modelată e o formă de zbor.Te invităm să vezi asta cu ochii tăi!



Instalația senzorială „Micul Prinț” 15:00 -20:00– O experiență unică de explorare tactilă ghidată parcursă cu ochii închiși, concepută special pentru a simți lumea printr-o altă perspectivă. Potrivită atât pentru persoane tipice, cât și pentru cei cu deficiențe de vedere, instalația te invită să descoperi altfel povestea Micul Prinț de Saint Antoine Exupery. Parsurul durează în medie 15 minute. Pentru rezervare loc : Tabel Rezervare Loc
„Vedem clar doar cu inima. Tot ce e esențial e invizibil pentru ochi.” Antoine de Saint Exupery, Micul Prinț

Te invităm să te lași purtat, ghidat, într-o explorare transformatoare, cu ochii fizici închiși, pentru a simți și a „vedea” mai bine cu ochii minții și mai ales ai inimii, frumusețea din lucrările de ceramică realizate de persoane care prin actul creativ transcend întunericul datorat deficiențelor de vedere.
Instalația e realizatǎ de Entuziart prin art-terapeut Oana Dorneanu în colaborare cu Asociația ANVR şi Asociația ADU. Concept Tur și Text Audio: Oana Dorneanu ; Producție audio: Studioul de Carte Vorbită al ANR: Vocea naratorului: Cristina Constantina David; Vocea personajului Vulpe: Alexia Simona Soare-Ivanescu ; Vocea personajului Floare: Rodica Ionică. Desenele tactile au fost trasate de echipa proiectului (Anca Ghearasamescu, Talida Șerb, Anca Pantazi, Liliana Brinzan) și accesibilizate pentru nevăzători de Asociatia Pentru Dezvoltare Urbană.
„Acest tur este o punte între lumi – între viziunea interioară și poveștile celor care, deși nu văd, simt cu o claritate uimitoare. Obiectele de ceramică pe care le vei întâlni sunt create de persoane nevăzătoare, oameni cu o sensibilitate aparte. Fiecare creație este o fărâmă din sufletul lor, modelată cu delicatețe și pasiune. E un colț unde emoțiile ies la suprafață, un loc în care am așezat, cu grijă, toată duioșia inspirată de călătoria Micului Prinț, pentru a-ți oferi o experiență autentică, ce atinge inima și mângâie sufletul”. Oana Dorneanu. Oana Dorneanu este curatorul aceste expoziții, este psihoterapeut jungian și art terapeut și a lucrat cu tinerii cu deficiențe de vedere în ateliere de art terapie.
Instalația aduce în prim-plan obiecte realizate în ateliere de art-terapie prin modelaj, desfășurate în cadrul proiectului de către persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Atelierele s-au desfășurat în București, pentru elevii Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” și profesorii lor în parteneriat cu Asociația Nevǎzǎtorilor din România, oferind persoanelor cu deficiențe de vedere oportunitatea de a explora arta dintr-o nouă perspectivă. Instalația e completată cu lucrări remarcabile realizate de adulți cu dizabilități ce activează în cadrul centrului Nazarcea Grup- Unitate Protejata Autorizată din cadrul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 coordonați de dna Luxandra Călin, artist ceramist și de dna Carmen Gabriela Moraru Dumitrescu artist plastic. Inspirate de tema centrală a proiectului, aceste lucrări realizate special pentru expoziția aceasta, aduc o contribuție sensibilă și valoroasă.
Instalația face parte din proiectul „Cu ochii minții”, derulat de Asociația Entuziart, alături de parteneri valoroși precum Universitatea București – Facultatea de Psihologie, Departamentul de Psihopedagogie Specială, ANR, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, Școala Gimnazială pentru Deficienți de Vedere și a fost co-finanțat de AFCN. În proiect au colaborat o echipă internațională de specialiști în art-terapie, dans-terapie și muzico-terapie, pentru a crea o serie de ateliere artistice cu valoare terapeutică. Aceste ateliere s-au adresat persoanelor cu deficiențe de vedere, invitându-le la creație, dans și explorare muzicală.
Instalația promovează inclusivitatea și acceptarea diversității, invitând publicul să exploreze lucrările în modul în care unele dintre acestea au fost create, cu ochiii închiși.
Intrarea este liberă!Vino să celebrăm împreună diversitatea, creativitatea și frumusețea fiecărei perspective!
Va exista posibilitatea de a face donații pentru susținerea artiștilor și a activității Asociației în general.Proiectul InTerConectArt este co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

„Zmeii și Cei-Care-Au-Devenit-Furtună” – un spectacol de teatru forum despre curaj, empatie și puterea de a spune „Ajunge!”
Te invităm la PREMIERA spectacolului „Zmeii și Cei-Care-Au-Devenit-Furtună”, o piesă de teatru forum dedicată adolescenților între 12 și 18 ani, care abordează teme profunde și actuale: bullying-ul, abuzul emoțional și marginalizarea. Prin trei povești puternice, vei pătrunde în universul adolescenților care se confruntă cu frica, tăcerea și neputința — dar care învață că vocea lor are puterea de a schimba realitatea.Spectacolul își propune să deschidă un dialog sincer despre impactul tăcerii și despre nevoia de sprijin în momentele dificile. Publicul va avea ocazia să intervină direct în desfășurarea poveștii, căutând împreună soluții pentru susținerea victimelor și prevenirea marginalizării.Empatia este cheia pentru construirea unor relații sănătoase și pentru reducerea prejudecăților. Cercetările arată că educația prin empatie ajută tinerii să dezvolte comportamente prosociale, să colaboreze mai bine și să accepte diferențele într-o societate diversă. Prin acest spectacol, adolescenții sunt încurajați să își dezvolte curajul de a vorbi și de a acționa, iar specialiștii din educație și psihologie sunt invitați să contribuie la o schimbare reală în comunitate.Premiera spectacolului este adresată în mod special specialiștilor din domeniul educației, psihologie și protecția copilului, fiind urmată de un debate pe tema intervențiilor educaționale și sociale în cazurile prezentate, schimb de experiență și bune practici în vederea protecției copilului.
Hai să devenim împreună vocea care face diferența!
Distribuție
Lavinia Cosma
Cristiana Savu-Popescu
Valentin Andrieș
Agatha Savut-Popescu
Thalia Luiza Profeti Larionescu
Regie și Joker : Ana Dumitrașcu || Sound Design Octavian Vasile || Video design Konrad Mihat Cătălin Munteanu
Intrarea e libera cu rezervare prin mesaj pe whatsapp la nr de telefon 0742505234.Spectacolul „Zmeii și Cei-Care-Au-Devenit-Furtună” face parte din proiectul „EEI!-Ecosisteme Empatice Incluzive”, implementat de Asociația Entuziart în cadrul Programului SAVE („School Anti-Violene Ecosystem”), coordonat de Fundația World Vision România și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Durata proiectului: 9 luni. Valoarea grantului: 30.000 euro.Proiectul este Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Fundației World Vision România. Nici Uniunea Europeană și nici Fundația World Vision România nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.