Emotii prin Culoare si Muzica – editia a III – a

PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”- Art-terapie si muzicap pentru copii cu nevoi educationale speciale

Suntem incantati sa anuntam noul proiect desfasurat de Asociatia Entuziart, cu ajutorul programului ” MOL PENTRU SANATATEA COPIILOR” organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Program-MOL-pentru-sanatatea-copiilor-inv.jpgNo photo description available.Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-Fundatia-MOL.jpgAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este FPC_A1_Sanatate_2022-1-723x1024.jpg

Prin Proiectul“ Emotie Prin Culoare și Muzica” implementat in perioada 20 februarie-31 iulie 2024, in cadrul Scolii Profesionale „SF Nicolae” din Bucuresti  Asociația Entuziart isi propune sa imbunatateasca, prin psihoterapie, art terapie și muzica,  viața emoțională a 24 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București.

Timp de aproape 4 luni, aceștia vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice,sa proceseze mai bine  emotiile si sa le identifice eficient la ceilalti,optimizand astfel,felul in care relationeaza si diminuand starile de anxietate si depresie, care sunt, deseori, comorbiditati ale diagnosticului principal in cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizeaza dezvoltarea emotionala a copiilor prin perceperea, identificarea, intelegerea si exprimarea emotiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv muzica.

Proiectul va fi incheiat cu o expoziție de grup in care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrari sa expuna, un moment de final al proiectului ce reprezinta o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul in care ea poate fi aplicata. 

Proiectul e la a treia editie, el avand loc si in anii trecuti. In acest fel se continua un proces terapeutic de lunga durata.

Proiectul “ Emotie Prin Culoare si Muzica” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzica (cor și percutie), muzica fiind remediu eficient in afecțiuni psihice, cognitive, emotionale si motrice, cu rezultate demonstrate in cazul copiilor cu dizabilitati in invatare, autism sau tulburari comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbala, care utilizeaza sunetul si muzica sub toate formele lor, in vederea promovarii, mentinerii si restaurarii sanatatii mentale, fizice, emotionale si spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definita ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizata ca mediator in relatia dintre terapeut si client.

         In cazul copiilor, muzicoterapia este utilizata cu succes in autism, mai ales prin prisma faptului ca, fiind o terapie non-verbala, ea deschide noi canale de comunicare si faciliteaza exprimarea emotiilor

      Art terapia este o abordare terapeutica care utilizeaza tehnici artistice si creative pentru a ajuta pacientii sa-si exploreze emotiile si sa-si exprime experientele personale. Pentru copiii cu dizabilitati, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficienta de a-i ajuta sa-si dezvolte abilitati sociale, de comunicare si de auto-exprimare.

Copiii cu Cerinte Educationale Speciale(CES)  au nevoie de ingrijire și suport astfel incat sa isi poata spori la maximum toate capacitatile, tinand cont de potentialitatile lor si de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia si muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie si  93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

Asociatia Entuziart – Art Terapie a interactionat cu o parte dintre acesti copii prin intermediul activitatilor derulate la Scoala Profesionala Sfantul Nicolae, cea mai mare Scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara, in cadrul proiectului „Emotii prin Culoare” derulat în 2022. Majoritatea elevilor școlii sunt copii cu dizabilități intelectuale, iar unii dintre ei, deși nu au dizabilități, au fost înscriși aici pentru că nu au facut fata cerințelor educationale din scolile de masa, sau au suferit situatii de bullying grave. In istoricul multora dintre ei, exista situatii de abuz, avorturi la varste foarte fragede, consum de droguri  si cei mai multi traiesc, in prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburari de dezvoltare sau tulburari de comportament.

“Atelierele de art terapie pe care le-am facut cu copiii cu nevoi educationale speciale din școala aceasta m-au impresionat profund. Mi-am dat seama cât de mult înseamnă pentru acești copii să aibă un loc unde să se exprime, să se simtă apreciați și să învețe să își exprime emoțiile prin intermediul artei.”.” Oana Dorneanu- art terapeut Entuziart si psihoterapeut analist.

Am vazut progrese uimitoare la copiii din spectrul autist care au beneficiat de atelierele de art terapie. Acestea le-au permis sa se expuna si sa comunice intr-un mod creativ si constructiv, imbunatatindu-si astfel abilitatile sociale si emotionale.” Student la Facultatea de Psihologie, departamentul de Psihopedagogie Speciala care a facut practica in cadrul proiectelor Entuziart

Art Terapeuții implicați în proiect: 

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de libera practica si acreditare din partea Colegiului Psihologilor Romani pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitica, cu experienta in lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Gabriel Victor Baclea- Atelierul de Muzicoterapie-percutie-trainer si facilitator in domeniul de educatie, cu pregatire teoretica si experimentala in muzicoterapie, lucrand cu copii din medii defavorizate sau cu diferite deficiente.

Angelica Florina Baciu- Atelierul de Muzicoterapie-cor și explorarea sunetelor-profesor de muzica, in formare la Facultatea de Psihologie si Științe ale Educației -Departamentul Psihopedagogie Speciala, absolvent al Universitatii Naționale de Muzica si artist liric in Corul National de Camera ” Madrigal, trainer pentru activitati artistice si muzicale pentru copii cu diferite dizabilitati, fondator al Asoctiatiei SPA-Sanatate prin Arte.

 Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

https://pentrucomunitate.ro/program/program-mol-pentru-sanatatea-copiilor-2022

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. 

Despre Fundația Pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și reabilitarea lor.