Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate

Proiect cultural creat de Asociația Entuziart şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023 . Pentru mai multe informații despre programul de finanțare accesați LINK extern Arcub

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Negru-RGB-1024x433.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este art_terapie_2.jpg





Prin prezentul proiect ce se va derula în perioada 15 august – 15 noiembrie ne propunem să creăm și implementăm un program complex de practici expresiv creative pentru persoane neurodivergente și pentru cei care le oferă grijă și să atragem atenția publicului larg asupra potențialului lor creativ. O primă latură o va constitui formarea continuă prin metode expresiv-creative, întrupate, pentru profesorii din învățământul primar, gimnazial și liceal care lucrează cu copii și adolescenți cu cerințe educaționale speciale. Programul de formare va cuprinde module de art-terapie, dans-terapie, utilizarea tehnicilor vocale  pentru facilitarea exprimării de sine și a socializării copiilor cu CES. Vom oferi și în mod direct o serie de ateliere expresiv-creative în aceste discipline pentru copiii din școlile speciale partenere, finalizată cu o expoziție a lucrărilor micilor artiști neurodivergenți. 

A doua latură a proiectului se adresează unui alt tip de neurodiversitate, una care afectează procesul de îmbătrânire: persoanele afectate de Boala Parkinson și aparținătorilor lor, oferindu-le ateliere de dans-terapie și realizând o reprezentație cu și despre aceste persoane, menită să atragă atenția publicului asupra afecțiunii, nevoilor dar și potențialului performativ unic oferit de această particularitate neurologică.

Parteneri:

Beneficiarii direcți:

  • 20 de elevi ai Școlilor partenere – ateliere de art terapie pictură, dans terapie, muzico-terapie și ședințe de psihoterapie
  • 15 persoane cu Parkinson și aparținătorii lor – ședințe de dans contemporan, dans tango și dans terapie.
  • 10 profesori din Școlile Partenere – formare pentru optimizare profesională
  • prin parteneriatul cu Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Departamentul Psihopedagogie Specială – 8 studenți potențial interesați să se formeze în viitor în metode expresiv-creative și învățare întrupată

În cadrul proiectului vor avea loc :

  • Ateliere de art terapie prin pictură, dans terapie și muzico-terapie (voce) destinate copiilor
  • Formare profesională de scurtă durată pentru profesori în Art Terapie, Dans Terapie și Muzico-Terapie cu elemente specifice în lucrul cu copii cu dizabilități.
  • Ateliere de Dans Terapie pentru pacienții cu Parkinson.
  • Reprezentație spectacol dans 31 octombrie 2023 la CNDB.
  • Expoziție cu lucrările copiilor.

Abordarea propusă în acest proiect este aceea de educație întrupată (embodied learning), și se referă atât la percepția integrată minte-corp, cât și la înțelegerea relațiilor dintre minte-corp și contextul exterior (spațiu, colectiv și mișcarea în acestea). În ultimele decade, există un volum din ce în ce mai mare de dovezi provenite din cercetare care subliniază necesitatea integrării dihotomiei dintre minte și corp. De la mens sana in corpore sano, până la descoperirile din neuroștiință, biologie, neurobiologie, și psihologie, putem afirma că educația unor minți nu are loc într-un vid, ci este profund influențată de contextul fizic în care aceasta se produce. În același timp, contextul social din perioada pandemiei a pus în dificultate sănătatea psihică și fizică a multora, și implicit capacitatea acestora de a avea acces la o educație echilibrată, prin petrecerea prea multor ore în casă, în fața unui ecran, într-un stil sedentar. 

Abordarea propusă oferă mijloacele optime pentru a întări conexiunea dintre minte (învățare, comportament, conștiință, cogniție, senzație, percepție, emoție, dispoziție, motivație, temperament, memorie, atenție, caracter etc.) și corp (creier, neurotransmițători și hormoni, respectiv de a conștientiza influența reciprocă dintre diverse organe și creier via sistemul nervos și neurotransmițători/hormoni), pentru a îmbunătăți calitatea actului educativ. 

Ciclul învățării întrupate este format din (Kolb et al., 2002): experiență concretă (creație artistică, generarea mișcării etc.), observație reflexivă, conceptualizare abstractă (a da semnificație observațiilor și exprimării personale) și experimentare activă (rafinarea exprimării prin încercarea de forme noi). Vom urmări aceste etape în procesele pe care le propunem pentru toate categoriile noastre de beneficiari.

Toate activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință.

Cât privește evenimentele de conștientizare dedicate publicului larg (expoziția și reprezentația), ele vor fi ghidate de obiectivul principal al prezentării resurselor și potențialului creativ al persoanelor neurodivergente, concepute cu intenția de a pune în valoare nevoile, dorințele și exprimarea autentică a beneficiarilor creatori și a-i ajuta să-și aducă mesajul către lume. Vom proteja identitatea autorilor acolo unde ne va fi solicitat, respectiv vom promova personalitatea celor care vor dori aceasta, mereu în respectul cadrului sigur și confidențial în care urmează să se desfășoare atelierele terapeutice. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. 

Echipa

Oana Dorneanu  Psihoterapeut format în Psihoterapie Jungiană & Art Terapie și co-fondator al Asociației Entuziart. A absolvit Facultatea de Psihologie, Universitatea București; a urmat o formare practică în Art Terapie la Spitalul de Psihiatrie din Paris, Saint Anne, condusă de Universitatea Paris René Descartes unde a studiat Arta de tip Outsider cu sub formele ei (Arta Bruta, Arta Psihopatologica) A urmat o formare de Art-terapie (metoda)Phronetik, cu formatori de la Institutul de Art-terapie din Viena; continuată cu o  formare acreditată în Psihoterapie Analitică Jungiană, organizată de ARPA. Este în prezent psihoterapeut analist Jungian sub supervizare, acreditat de Colegiul Psihologilor Români și Art terapeut în proiecte cu copii cu dizabilități intelectuale

Loredana Larionescu este dans terapeut şi co-fondator al Asociaţiei Entuziart, este licențiată în psihologie la Universitatea Paris 8, a absolvit Masterul în Psihoterapie Experienţială Unificatoare la Universitatea Bucureşti. Psihoterapeut sub supervizare în psihoterapie experiențială (SPER), are la activ formarea în Dans Terapie, organizată de Asociaţia Română de Psihoterapie prin Dans şi Mişcare. A facilitat ateliere de optimizare profesională și prevenția burnout-ului în proiecte anterioare la Școala Specială Sf. Nicolae, în cadrul proiectului Inimi Deschise (2022 – 2023) și la Școala Internațională Italiană Aldo Moro, în cadrul proiectului AREAL – Spațiu pentru dezvoltare culturală (2021).

Sorina Petrescu Profesor Coregraf Dans Creativ și Fondator TMoves, Consilier pentru dezvoltare personala, în analiza mișcării cu formare în psihoterapie prin dans si miscare, Trainer în dezvoltare socio-emoțională prin dans pentru copii, shadow, singurul practician Ways of Seeing (dans-terapie) din Romania, Floortime Practitioner, psihopedagog în formare (finalizare 2023) la Universitatea Babes-Bolyai, membră a Asociatiei Române si Europene de Psihoterapie prin Dans si Miscare. Colaborează cu scoli/gradinite pentru a aduce abordari creativ-artistice si terapeutice pentru copiii cu CES/dizabilitati indiferent de gradul de severitate, fiind în același timp sprijinul emoțional și mental al educatorilor și psihopedagogilor. 

Anca Ghearăsămescu – art  terapeut Phronetik®,  psihoterapeut analist (jungian) și psiholog (psihopedagogie specială) cu experienţă de lucru cu copii, adolescenţi şi adulţi, în practică privată şi mediu clinic; colaborează cu diferite organizaţii pentru proiecte de art terapie pentru copii şi adolescenţi și programe de voluntariat;  a facilitat cursuri de tehnici inspirate din art terapie pentru profesori ce lucrează cu copii cu nevoi speciale..

Angelica Baciu Profesor de muzică, psihopedagog în formare la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației -Departamentul Psihopedagogie Specială, absolvent al Liceului Pedagogic D.P.Perpessicius, specializarea învățători- educatoare, absolvent al Universității Naționale de Muzică și artist liric în Corul National de Cameră „Madrigal”, trainer de peste 20 de ani pentru activități artistice și muzicale pentru copii cu diferite dizabilități, fondator al Asociației “Sănătate Prin Arte”.

Dr. Bianca Nițu, medic pasionat cu +10 ani de experiență în diagnosticarea și tratamentul bolii Parkinson și a tulburărilor de mișcare, este preocupată permanent în a utiliza cele mai noi tehnologii  în domeniul neurologiei, în special al tulburărilor de mișcare și bolilor neurodegenerative. Este axată pe terapie avansată pentru boala Parkinson, reabilitare în boala Parkinson, boli neurodegenerative, distonii și dedicată în a oferi cea mai bună îngrijire posibilă și creșterea calității vieții pacienților. Experiența sa este formată  în centre medicale de referință la nivel național și internațional – Spitalul Clinic Colentina, București, Spitalul de Neuroreabilitare IRCCS San Camillo,  Veneția – Padova, Italia și Spitalul de Neurologie Pierre Wertheimer, Lyon, Franța. A avut, de asemenea, participări la workshop-uri și cursuri internaționale de tulburări de mișcare în centre de specialitate din Italia, Elveția, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Portugalia, Republica Cehă și Africa de Sud. Bianca Nițu este partener și Director Medical al Clinicii Neuristica, furnizor de servicii de telemedicină specializate în neurologie.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009 și de atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative. Este co-fondatoare a Asociației Developing Art iar din 2022 a început o specializare pe termen lung în dans-terapie.

Parteneri și Colaboratori

Clinica Neuristica – furnizor de servicii în telemedicină specializată în neurologie ce oferă consultații specializate în tulburări de mișcare și cognitive. În acest proiect Clinica Neuristica va selecta, evalua medical și monitoriza beneficiarii diagnosticați cu Boala Parkinson, pe parcursul desfășurării acestuia.

Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației

Școala Profesională Specială Sf Nicolae– Şcoala Profesionala Specială „SF. NICOLAE” a fost infiintata in 1969, fiind cea mai mare scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara. Initial a fost conceputa ca o unitate complexa alcatuita din scoala speciala, camin, cantina si anexe –spalatorie, punct termic, magazii.Pana in 1998, unitatea a functionat ca un complex proiectat pentru educarea, protectia si ocrotirea minorilor cu deficienta mintala. Momentan, cladirea este doar unitate scolara, ce asigura terapia, stimularea, invatarea si educarea copiilor cu cerinte educative speciale.

Centrul de Educație Incluzivă nr 1 București (cu numele de Școala Gimnazială Specială Nr. 2 până la 31.12.2022) oferă servicii educaționale elevilor cu dizabilități intelectuale ușoare/medii, severe, grave sau asociate; promovează o educație la standarde europene de calitate, bazată pe principiile educației incluzive, în vederea dezvoltării elevilor la potențialul lor maxim și formării de competențe pentru integrarea lor socială și inserția pe piața muncii.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din Româniași este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
CNDB generează, organizează şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice contemporane şi fac posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional.

Parteneri Media

Radio România Cultural - WikipediaAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IQads_logo.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-transparent-2.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este PH_logo_color-1024x205.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Life.ro_logo-1-1.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Ziarul-Metropolis-logo-transp-fundal-deschis-1024x230.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-bookhub-300x250-1.jpgAfect- Festival imperfectAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Logo-HAPP-1024x1024.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-SB-double-sign-1-1024x979.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Logo-B365-1024x562.pnglogo iscoada
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este rj-pt-tw.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo1-1-1.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este STIRIdinromania-logo-1-1.pngKudikaAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-garbo-1024x272.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logo-iqool-1.png
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Logo-Munteanu-red-1024x285.pngAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Contemporary-Loggo-2-Converted-Contur-1024x966.png