Proiectul INIMI DESCHISE

www.instaredebine.ro

Asociatia Entuziart si-a deschis din nou inimile copiilor din Scoala Profesionala Speciala Sf Nicolae” din Bucuresti si va derula prin programul In Stare de Bine, in perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, proiectul Inimi Deschise prin care le va oferi copiilor 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, 20 de ateliere de fotografie si posibilitatea de a isi expunei creatiile in cadrul unei expozitii de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca incheierea proiectului. 
Proiectul „Inimi Deschise’’ este derulat de „Entuziart-Art Terapie” și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Cu ajutorul proiectului ????? ????????, Asociația Entuziart își propune să îmbunătățească, prin ??????? ???????????̆ ?̦? ?? ????, ??? ???????, ???? ??????? ?̦? ??????????, viața emoțională a 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București, dar și a adulților care îi sprijină în școală. Timp de 7 luni, aceștia vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, ??̆ ????????? ??? ???? ????????? ????̦?? ?̦? ??̆ ?? ?????????? ???????? ?? ???????̦?, ????????̂??, ??????, ????? ?̂? ???? ?????̦???????̆ și diminuând stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul. 

        ??% ?????? ??? ??.??? ?? ????? ?? ??????????̆?̦? ??? ??????? ???? î??????̦? î? ș???? ????????. Părinții care optează pentru școli speciale sunt de multe ori aceia care ?? ?? ???? ???̦???? (nu își permit să plătească servicii în privat sau au epuizat școlile de stat, unde fie copilul a fost victima bullying-ului, fie procesul acestuia de integrare a fost un eșec). Tot la școlile speciale ajung, de multe ori, ?????? ???? ?????? ??? ???????? ?? ???????̦?? ? ?????????, fără părinți sau cu părinți care nu se pot ocupa de educația lor.

        Asociația Entuziart – Art Terapie a interacționat cu o parte dintre acești copii prin intermediul activităților derulate la Școala Specială Sfântul Nicolae, ??? ??? ???? ș?????̆ ????????̆ ??? ???????̦?? ș? ? ???? ?? ??̆???? ??? ?̦???̆, in cadrul proiectului „Emotii prin Culoare”. Majoritatea elevilor școlii sunt copii cu dizabilități intelectuale, iar unii dintre ei, deși nu au dizabilități, au fost înscriși aici pentru că nu au făcut față cerințelor educaționale din școlile de masă, sau au suferit situații de bullying grave. În istoricul multora dintre ei, există ??????̦?? ?? ????, ???????? ?? ??̂???? ?????? ???????, ?????? ?? ??????? și cei mai mulți trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament.

      Proiectul va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă spre colaborarea cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată. 

„Am descoperit in Scoala Sf. Nicolae, in cadrul proiectelor desfasurate aici, copii cu diferite dizabilitati, extrem de talentati si de expresivi artistic. In arta lor, dizabilitatea dispare si frumusetea interioara iese la suprafata. Ocazia unei expozitii ar fi pentru ei una de a creste atat interior, prin bucuria aprecierii lucrarilor lor de catre ceilalti, cat si exterior, prin posibilitatea crearii unui parcurs artistic ce ii poate ajuta in definirea unei identitati artistice. Am observat ca în alte tari expozitiile de Arta Outsider sau Arta bruta ce contin lucrari ale pacientilor cu tulburari mintale, e un prilej de crestere atat pentru artisti cat si pentru public prin luarea la cunostinta cu acest mediu special artistic.” Oana Dorneanu- art terapeut Entuziart.

„Cu ocazia acestei expoziții celebram diversitatea si promovam toleranta prin cresterea constientizării publice asupra potentialului creativ al neurodiversitatii  In cadrul expozitie vom putea observa ca multi copii cu autism sau alte tulburari au un talent artistic deosebit si vizualizarea lucrarilor realizate de ei poate duce la o destigmatizare a conditiei autismului si asocierea acestei conditii cu abilitati extraordinare in domeniul artistic, acest lucru avand un impact pozitiv la nivel de comunitate.” Loredana Larionescu – dans terapeut si psihoterapeut experiential. 

Acest proiect are o latura inedita prin faptul ca si profesorii sunt de aceasta data invitati la ateliere de miscare si creatie cu rolul de a se elibera de stres, a se reconecta la corp și a obtine optimizare profesională prin metode creative. Proiectul implica tot ecosistemul scolii, starea de bine a copiilor depinzand in mod direct de cea a adultilor care ii ingrijesc. Astfel, 10 cadre didactice care relationeaza zi de zi cu acesti copii,u vor beneficia de : dezvoltare profesionala continua (training specializat privind lucrul cu copiii cu nevoi speciale prin art terapie si dans terapie) si sprijin emotional pentru profesori ( prin ateliere practice experientiale).

     Pentru profesorii din Școala Specială Sfântul Nicolae, proiectul aduce Module de Formare în Art Terapie și Dans Terapie, precum și Ateliere Practice Experențiale.  Un modul de formare va aborda elemente din Art Terapie prin metode vizuale și va fi sustinut de art terapeut Anca Ghearasamescu, iar al doilea modul de formare va fi axat pe elemente ce provin din Dans Terapie și va fi susținut de Sorina Petrescu, singurul dans-terapeut din România format în metoda Ways of Seeing. Atelierele practice vor fi susținute de Psihoterapeut Experiențial și Dans Terapeut Loredana Larionescu și au ca scop eliberarea de stres, reconectarea la corp și optimizarea profesională prin metode creative. 

  Proiectul „Inimi Deschise’’ este derulat de „Entuziart-Art Terapie” și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre ONG

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art terapie, dans terapie, psihoterapie si  activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice.

Art Terapeuții implicați în proiect: 

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart; 

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com; Absolvent de Psihoterapie prin dans si Miscare la ARPDM, practicant al metodei terapeutieă Ways of Seeeing.

Anca Ghearasamescu– Art terapeut Phronetik, Asistent profesor la Formarea de Art Terapie acreditata de COPSI din cadrul Asociatiei Romana de Terapii Expresive.

Precum si pe pagina de Facebook: 

https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. 

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. 

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. 

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

POZE