PROIECTUL „INIMI DESCHISE”

septembrie 2022-aprilie 2023

* implementat de Asociația Entuziart în cadrul Școlii Gimnaziale Speciale SF.Nicolae, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul „Inimi Deschise”-Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale

Acest proiect este implementat de Asociația Entuziart-Art Terapie în cadrul Școlii Gimnaziale Speciale SF.Nicolae și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Proiectul se desfășoară în perioada 19.09.2022- 18.04.2023 și oferă 232 ateliere de art terapie prin pictură, dans terapie si fotografie copiilor cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București.
– 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București,

  • 10 cadre didactice din Scoala Sf Nicolae
  • 15 studenti in practica

  • În proiect participă și 15 studenți voluntari de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor phd. Loredana Adriana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie, de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului.Proiectul va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă spre colaborarea cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.
 Pentru profesorii din Școala Specială Sfântul Nicolae, proiectul aduce Module de Formare în Art Terapie și Dans Terapie, precum și Ateliere Practice Experențiale. Un modul de formare va aborda elemente din Art Terapie prin metode vizuale și va fi sustinut de art terapeut Anca Ghearasamescu, iar al doilea modul de formare va fi axat pe elemente ce provin din Dans Terapie și va fi susținut de Sorina Petrescu, shadow, singurul dans-terapeut din România format în metoda Ways of Seeing. Atelierele practice vor fi susținute de Psihoterapeut Experiențial și Dans Terapeut Loredana Larionescu și au ca scop eliberarea de stres, reconectarea la corp și optimizarea profesională prin metode creative. 

Proiectul „Inimi Deschise’’ este derulat de „Entuziart-Art Terapie” și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.


Despre ONG
Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin art terapie-în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice.
Art Terapeuții implicați în proiect:
Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart;
Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;
Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com; Absolvent de Psihoterapie prin dans si Miscare la ARPDM, practicant al metodei terapeutieă Ways of Seeeing.
Anca Ghearasamescu-art terapeut, asistent profesor la Formarea de Art Terapie acreditata de COPSI din cadrul Asociatiei Romana de Terapii Expresive.

Detalii despre proiect pe site-ul asociației:
https://arterapie.com/proiectul-inimi-deschise/
Precum si pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.